Srijeda, 01 Prosinac 2021 14:19

Najava premijerne blagdanske predstave “Orašar” u Gradskom kazalištu Požega

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

POŽEGA - Gradsko kazalište Požega na tiskovnoj konferenciji najavilo je premijernu blagdansku predstavu u vlastitom izdanju "Orašar", na temu jedne od najpoznatijih bajki u doba Adventa. Orašar je svjetsku slavu stekao ponajviše kroz baletna uprizorenja na glazbu Čajkovskog, a sve češće se postavlja na kazališne daske ali i u drugim medijima. U Gradskom kazalištu Požega priređena je adaptacija u polunarativnom modelu u kojem pratimo priču odrasle Klare koja se prisjeća kako je dobila Orašara.

IMG 1714

Na tiskovnoj konferenciji najavljena je premijera predstave već ovog petka, 03. prosinca od 18 sati sa smanjenim brojem gledatelja poštujući epidemiološke uvjete. - Došli smo do kraja ove kazališne godine, do mjeseca prosinca koji je nekako najčarobniji. Ovo nam je zadnja premijera, a ujedno je šesti premijerni naslov u ovoj godini. Jako smo sretni i radosni što smo u ovoj godini koja je bila jako teška za kazališta, radili smo sa smanjenim kapacitetom posjetitelja u dvorani, sad je situacija bolja. Odigrali smo 89 predstava, a predstava naše produkcije je odigrano 46, što su izvrsni rezultati ako uzmemo u obzir da smo u pandemijskoj godini. Od 46 predstava vlastite predstave, odigrano je ukupno 34 dječje predstave i 12 za odrasle. Na tragu toga, s jednom jako lijepom predstavom mi završavamo ovu godinu. Orašar je jedna od najpoznatijih bajki u doba adventa, te smo odlučili u kombinaciji profesionalaca i glumaca amatera, uprizoriti ovu priču kako bi razveselili one najmanje Požežane, ali i odrasle. – rekla je ravnateljica Gradskog kazališta Požega Valentina Neferović.

Adaptaciju teksta radila je Marijana Matoković koja je zajedno s Dariom Hakom i režirala cijelu predstavu. O "Orašaru" i stvaranju predstave govorio je Dario Hak koji i glumi u predstavi Orašara i Princa, a o svojim pozitivnim iskustvima govorila je Kornelija Marks koja je naratorica u predstavi i glumi Majku i Kralja Miševa, Laura Matijanić koja uprizoruje Klaru i Monika Kostić koja glumi Fritza i Šećernu vilu. Za scenografiju zaduženi su Ljiljana Rodić i Dario Hak, video projekciju Dario Hak, rasvjetu Goran Krmpotić, ton Renato Pok, a za dizajn plakata i scenske poslove zadužena je Marija Matijanić.