Utorak, 21 Lipanj 2022 09:03

Vraća se tradicionalni naziv požeškom festivalu "Zlatne žice Slavonije"

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

POŽEGA - Grad Požega vratio je pod svoje okrilje organizaciju festivala „Zlatne žice Slavonije". Iako je do festivala preostalo više od dva mjeseca te se neki elementi još uvijek definiraju, Organizacijski odbor predstavio je danas koncepciju ovogodišnjeg izdanja.

IMG 5597Predsjednik Organizacijskog odbora Zlatnih žica Slavonije, gradonačelnik Požege dr. sc. Željko Glavić, istaknuo je da se povratkom imena Zlatne žice Slavonije htjelo staviti u prvi plan izvorni tamburaški karakter festivala. Program je uokviren u tri dana, a povratkom termina na prvi vikend u rujnu festival više nije u koliziji s drugim događajima od većeg značaja u Požeštini. 

Najavio je da nas u petak 2. rujna očekuje tradicionalna i uvijek izvrsno posjećena Fišijada, dok je u kasnim poslijepodnevnim satima na Trgu Svetog Trojstva Folklorna večer i koncert. U subotu 3. rujna je na glavnom požeškom trgu Retrospektivna večer pjesama Krunoslava Kiće Slabinca te večernji koncert, dok je središnji dio festivala Zlatne žice Slavonije u nedjelju 4. rujna uz izravan televizijski i radijski prijenos u programu Hrvatske radiotelevizije.IMG 5601

 

Više detalja o svakoj večeri dali su drugi članovi organizacijskog odbora.

Nikola Kramar, voditelj Folklorne večeri, najavio je da će svečana povorka krenuti od željezničkog kolodvora uz sudjelovanje lokalnih kulturno-umjetničkih društava, povijesnih postrojbi, konjogojskih udruga i drugih tradicionalnih sudionika. Po dolasku povorke na središnji gradski trg uslijedit će svečano otvorenje ovogodišnjih Zlatnih žica Slavonije, a potom i nastup domaćih KUD-ova. Vrhunac ovogodišnje folklorne večeri Zlatnih žica Slavonije je nastup tri eminentna folklorna ansambla iz različitih dijelova Hrvatske, kad ćemo se upoznati s bogatom folklornom tradicijom Lijepe naše od Dubrovnika, preko Istre i Međimurja, sve do Bunjevaca u Vojvodini.

Mirna Šimunović Svoboda, direktorica Turističke zajednice Grada Požege, najavila je da se nakon dvije godine pademijske pauze Fišijada vraća u park kraj Orljave u petak 2. rujna. Riječ je o jednom o najprepoznatljivih događaja u Požegi, a uz natjecateljski dio gostima će biti na raspolaganju i bogata gastronomska ponuda kao i zanimljiv zabavni program. Fišijada je pravi praznik jela od ribe i svake godine okupi veliki broj majstora fiša i posjetitelja iz cijele Slavonije i Baranje. Ove godine natjecanje će biti organizirano s ciljem stjecanja profesionalnog iskustva u organiziranju visoko kvalitetnog gastronomskog programa te osiguravanju da Požega dugoročno bude poznata po svojim gastronomskim manifestacijama.

Uskoro će biti obznanjena i imena izvođača koji će se predstaviti na velikoj festivalskoj pozornici tijekom tri večeri, a prema najavama riječ je o eminentnim tamburaškim izvođačima za sve generacije.

Pozivamo vas da pratite i našu web stranicu zlatne-zice-slavonije.hr na raspolaganju smo za sva vaša pitanja.