Srijeda, 22 Lipanj 2022 10:22

Prvi Festival kulena & vina okupio veliki broj Požežana na trgu

Ocijeni sadržaj
(15 glasova)

POŽEGA - Dobili smo jednu novu manifestaciju u Požegi,  Festival kulena&vina koji je održan na Trgu Svetog Trojstva. Mnogobrojne građane nije omela čak ni kiša koja se u jednom trenu spustila na trg, u sklopu ove manifestacije dobili smo i pobjednika 42. Kulenijade, kao i pobjednika Revije i ocjenjivanja crnih vina. Organizatori Festivala koji je obilježio početak ljeta, ne samo svojim održavanjem već i paljenjem Ivanjskog krijesa, bili su Turistička zajednica Grada Požege, Veleučilište u Požegi i Udruga Požeški čuvari baštine.

Sve je započelo glazbeno-plesnim nastupima talentiranih plesača požeških plesnih studija. Od samog popodneva Trg Svetog Trojstva bio je ispunjen pjesmom, ali i plesom plesača Plesnog studija Marine Mihelčić, Požeških mažoretkinja i Twirling plesača, Plesnog studija ARTina te Plesne radionice Ilijane Lončar. Tijekom plesnih nastupa, posjetitelji su mogli prošetati i razgledati oko 50-ak štandova raznih prodavača koji su se okupili na 15. Sajmu antikviteta koji je u organizaciji Udruge Požeški čuvari baštine i tjednika Kronika požeško-slavonska..

Tijekom svečanijeg dijela Festivala kulena&vina svim posjetiteljima su nekoliko riječi uputili novoizabrana direktorica Turističke zajednice Grada Požege Mirna Šimunović Svoboda, gradonačelnik dr. sc. Željko Glavić i županica Antonija Jozić.

„Posebno mi je zadovoljstvo pozdraviti vas večeras na Trgu Svetog Trojstva, i to danas 21. lipnja na najdulji dan u godini koji danas provodimo zajedno. Večeras ćemo i zapaliti simbolično i Ivanjski krijes kojim obilježavamo dolazak ljeta, a za koji smo ove godine pripremili veoma bogat i raznolik program. Uživali smo u bogatom plesnom programu, degustirali smo kulen i vino, atmosferu nam je podigla popularna Cecilija, a nakon što zapalimo Ivanjski krijes, zabavljat će nas grupa Mejaši. Hvala vam svima na dolasku i želim vam dugo i toplo ljeto u Požegi!“ – rekla je direktorica Mirna Šimunović Svoboda.

„Par sati nakon što smo ispratili proljeće i ušli u ovogodišnje ljeto, svima vam želim da se dobro zabavite ovdje u Požegi. Svim natjecateljima na tradicionalnoj Kulenijadi, pogotovo svima onima koji su pobijedili, čestitam i na  sudjelovanju i odličnim rezultatima. Također zahvaljujem svim sudionicima današnjeg događanja, svima vama koji ste došli ovdje i koji se zajedno s nama zabavljate u čast 21. lipnja, dana kada ispraćamo proljeće i dočekujemo ljeto.“ – rekao je gradonačelnik dr. sc. Željko Glavić.

Županica Antonija Jozić naglasila je kako je Požega grad koji tri stoljeća čuva tradiciju paljenja Ivanjskog krijesa.

„Želim vam dobrodošlicu u naš prekrasan barokni grad, grad kulture, tradicije, grad u kojemu se već gotovo tri stoljeća očuvala tradicija paljenja Ivanjskog krijesa, grad koji njeguje i eno-gastronomsku ponudu našeg kraja. Podiže zapravo kvalitetu turističke ponude u Požeško-slavonskoj županiji, što dokazuje i ova hvalevrijedna manifestacija koja se održava dugi niz godina – Kulenijada, najstarija u Slavoniji, a možda i u Hrvatskoj. Turizam je važan segment našeg gospodarskog razvoja, trudimo se svi zajedno sudjelovati i ostvarivati određene korake u tome, to činite i svi vi danas, sudionici ove manifestacije koji ste je došli i uveličali ju, naravno na čelu s Turističkom zajednicom i Gradom Požegom.“ – rekla je županica Antonija Jozić.

Na 42. Kulenijadi sudjelovalo je 57 proizvođača ove cijenjene gastronomske delicije, s područja  Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema. Dodijeljeno je 11 zlatnih priznanja, a šampionski kulen imao je poznati kulenar i pobjednik brojnih kulenijada, Kristijan Novosel iz Gata. Svih 11 Zlatnih medalja osvojili su sve poznati kulenari iz 5 slavonskih županija.

Na prvoj Revijom crnih vina Slavonije i hrvatskog Podunavlja titulu za najbolje osvojio je Merlot iz 2017. iz Vinarije Markota. Prva provedena Revija i ocjenjivanje crnih vina provedeno je u suradnji s Veleučilištem u Požegi, a ocjenjivanje je održano u Studentskom domu „dr. Franje Tuđman“. Dobili smo 21 zlato, te četiri srebra, a pobjednik i titulu šampiona dobio je Merlot Vina Markota iz 2017. godine.

Nakon službenog dijela, Gradska straža grada Požege i Povijesna postrojba Trenkovi panduri zapalili su Ivanjski krijes koji je obasjao Trg Svetog Trojstva. Svi prisutni su do kasnih večernjih sati uživali uz poznatu grupu Mejaši.