Ponedjeljak, 08 Travanj 2024 09:39

Održana premijera dokumentarnog filma „Kroz Slavoniju u potrazi za Ramom“

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

PLETERNICA - KUD Zavičajno društvo Rama Pleternica otkako je osnovan 2009. godine, intenzivno radi na promociji i očuvanju vrijednosti i kulturne baštine svog starog zavičaja. Uz brojne nastupe i organizaciju smotre folklora Običaji starog zavičaja, vrijednosti djedova i pradjedova odlučili su očuvati i njihovim pretakanjem u dokumentarni film pod nazivom  „Kroz Slavoniju u potrazi za Ramom“

- Naši bi fratri rekli „zapiši pa će i Bog upamtiti“ stoga se na inicijativu predsjednika KUD-a Zavičajnog društva Rama Pleternica, Jure Vidakušića i svih članova kulturno umjetničkog društva, izrazila želja zabilježiti naše dugogodišnje putovanje, putovanje neizvjesnosti hrvatskog naroda iz napaćene Rame u plodnu Slavoniju, u kojoj su pronašli novi dom, gdje su stvarane nove vrijednosti i prijateljstva, a gdje duboko u sebi čuvamo neizbrisiva sjećanja na Ramu – rekla je Kristina Čuljak, upoznajući kako je došlo do ideje o realizaciji dokumentarnog filma.

img0011Uz članove KUD-a Zavičajno Društvo Rama Pleternica i prijatelje, na premijeri dokumentarnog filma bili su i županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, gradonačelnica Grada Pleternice Marija Šarić, Aleksej Gotthardi Pavlovsky urednik u Programu za kulturu Hrvatske radio televizije i producent Mate Letica također na HRT-u.  

Premijera dokumentarnog filma održana je u Muzeju bećarca, a sama realizacija ostvarena je uz potporu Grada Pleternice.

- Ovdje smo zbog želje Zavičajnog društva Rama Pleternica da se njihov životni put sačuva za buduće generacije. Svi mi koji želimo ići naprijed prvo moramo biti svjesni tko smo, otkud smo došli i kamo idemo, a tome nam služe ovakvi zapisi. Ovaj dokumentarni film je dugogodišnja želja i čestitam što ste to sada uspjeli jer će ovaj vrijedni materijal ostati u nasljeđe svim budućim generacijama – rekla je Marija Šarić, gradonačelnica Grada Pleternice.

Čestitavši na dokumentarnom filmu, županica Požeško-slavonske županije istaknula je kako je važno njegovati poruku zajedništva i suživota te u isto vrijeme raditi na očuvanju kulturne baštine. - Pleternica je grad širokog slavonskog srca, slavonske duše i grad koji je uvijek rado ugošćivao, a s druge strane i Pleternica i Rama su prošli svoje teške puteve i to je ono nešto što povezuje ovaj dio Slavonije i svetu zemlju Ramu. Mogu reći da se mi ovdje osjećamo svi kao svoji, bez obzira odakle je tko došao, a ovdje je jako puno ljudi došlo iz Rame, Hercegovine i Bosanke Posavine kada je bijesno rat u Hrvatskoj te u Bosni i Hercegovini. Ono što je bitno je da šaljemo poruku zajedništva i suživota, a s druge strane radimo na očuvanju kulturne baštine koja je prikazana i u ovom filmu na kojem vam čestitam – rekla je Jozić.