Petak, 26 Travanj 2024 14:01

Osnovana nova Udruga Centar Tambura i pokretanje Županijskog tamburaškog orkestra Vallis Aurea

Ocijeni sadržaj
(16 glasova)

POŽEGA - Nakon nekoliko uspješnih nastupa pod nazivom "Požeški dio Šokačke rapsodije", grupa entuzijasta odlučila je formalizirati svoje aktivnosti i osnovati Udrugu Centar Tambura u sklopu koje će djelovati Županijski tamburaški orkestar Vallis Aurea.

IMG 5973Osnivačka skupština s osnivačima iz Požege, Kaptola i Kutjeva održala se 4. 4. 2024. godine, a službeni prvi upis članova u udrugu proveo se u sklopu probe, u utorak 23. 4. 2024. godine.

Županijski tamburaški orkestar čine većinom članovi orkestara Glazbene škole Požega, Kaptolačkog i Kutjevačkog tamburaškog orkestra te je nastao kao rezultat strastvenog zalaganja ljubitelja tamburaške glazbe u Požeškoj dolini.

Cilj orkestra je okupljati talentirane glazbenike koji dijele ljubav prema tradicionalnoj tamburaškoj glazbi i žele je promicati i njegovati u Hrvatskoj i šire.

Svoj prvi nastup pod novim imenom odradili smo 12. svibnja na poziv Gradskog Tamburaškog Orkestra Banja Luka u Banja Luci na 23. Europskom festivalu trzalačkih instrumenata „Veče uz tamburu“ gdje smo kao jedini predstavnik iz Hrvatske promovirali svoj grad i županiju.

Kroz tradicionalne i suvremene tamburaške kompozicije ističemo bogatstvo i ljepotu tamburaške glazbe, te tako nastojimo očuvati tradiciju i nasljeđe tamburaške glazbene baštine.IMG 6202 

5. 5. 2024. nastupamo u Lisinskom na Šokačkoj rapsodiji u sklopu orkestra 100 tamburaša, a dva dana kasnije 7.5. imamo svoj, već tradicionalni samostalni koncert u Gradskom kazalištu Požega u 19:30 pod nazivom „Najljepše skladbe i pjesme Šokačke rapsodije“.  

Osim toga u pripremi su i razni projekti koji će dodatno kulturno obogatiti grad Požegu i cijelu Požeško–slavonsku županiju u području tamburaške glazbe.