Subota, 27 Travanj 2024 09:28

Promocija Monografije 150 godina Dobrovoljnog vatrogasnog društva Požega 1874. - 2024.

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

POŽEGA - Dvorana svjetlosti Gradske knjižnice Požega bila je domaćinom promocije Monografije "150 godina Dobrovoljnog vatrogasnog društva Požega 1874. - 2024." Monografija je izdana uz proslavu ove visoke obljetnice najstarijeg Vatrogasnog društva u Požeštini i jednog od najstarijih društava u Slavoniji koje je od strane grupe entuzijasta osnovano sada davne 1874. godine.

IMG 1734Monografija je izdana u nakladi od 300 primjeraka, čitatelja vodi kroz pet područja koja su obuhvatila dugu povijest za koju postoji neka pisana dokumentacija, a u svom sadržaju ima i dijelove nekih od ranije objavljivanih knjiga o povijesti DVD Požega.

Autor monografije je dugogodišnji član DVD Požega, dipl. ing šumarstva u mirovini Juraj Zelić koji je osim vatrogasnih izdanja pisao i o prirodi, flori i fauni, šumskim zajednicama i o znamenitim naseljima posebno ovog kraja i Požeške doline.

Moderator promocije Monografije bila je kustosica Povijesnog odjela Gradskog muzeja Požega Ivana Domanović. O djelu i autoru govorio je požeški gradonačelnik dr. sc. Željko Glavić koji je I urednik Monografije. O samoj knjizi govorio je i autor Juraj Zelić koji je iznio niz detalja o pisanju ove monografije te navodio i ostale dostupne dokumente koje je koristio a koji spominju rad i djelo DVD-a Požega od njenog osnutka i stoljeće i pol rada ovog društva. Promociji je nazočio i predsjednik DVD Požega Sebastijan Galiot.IMG 1735

IMG 1737