Srijeda, 23 Travanj 2014 11:05

Premijera filma o Ličanima u Slavoniji

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

LIČKO ZAVIČAJNO DRUŠTVO VILA VELEBITA POŽEGA -

POŽEGA – Ponovno nas Vila Velebita dariva kulturnim događajima i obogaćuje našu kulturnu scenu. Ovoga puta premijerom filma koji je napravljen u organizaciji požeškog Ličkog zavičajnog društva pod naslovom „Priča o Lici i Ličanima u Slavoniji“. Projekcija je upriličena u Gradskom kazalištu, a film se može nabaviti u društvu na DVD-u za kućnu projekciju.
U izložbenoj dvorani Gradskog muzeja Vila Velebita priredila je jednu retrospektivnu izložbu slika koja obuhvaća 60 godina rada poznatog slavonskog umjetnika Vladimira Džanka. Prvu izložbu ovaj akademski slikar imao je 1964. godine u Osijeku gdje stalno živi i radi. Slikao je i živio boemski. Vrlo je aktivan i zapažen u kulturnom životu slavonske metropole.
- Izložbom u Požegi Džanko nam nudi pored novijih ostvarenja i neke radove iz svojih prethodnih desetljeća. tako ćemo upoznati široki raspon njegovog dugogodišnjeg slikarskog opusa začinjenog koloristički snažnim pejsažima, osječkim vedutama, portretima, ali i djelima s religijskim temama. Svjedočit ćemo i prezentaciji nekoliko djela na temu mrtve prirode i interijera, realiziranih slikarski unutar uskog, ali plemenitog registra boja. Što se tehnike tiče, podjednako su zastupljena djela u ulju, pastelu ili akvarelu, čime potvrđuje da je slikar kontinuiteta, koji nije „porušio mostove“ s nekim fazama i tehnikama iz prošlosti. Teško je kao organizator prikriti osobno zadovoljstvo što će požeška kulturna javnost dobrohotnošću ovog umjetnika s iznimnom pažnjom prošetati ovom izložbom, i to kroz period koji iznosi više od 60 godina jedne plodne slikarske karijere – istakao je govoreći o izložbi i slikaru,IMG 4042 organizator prof. dr. sc. Josip Fajdić, predsjednik LZD Vila Velebita.
Izložbu je otvorio i dobrodošlicu slikaru poželio požeški gradonačelnik Vedran Neferović. – Drago mi je što smo mogli ugostiti slikara iz našeg okruženja, iz naše slavonske ravnice i pogledati ove vrijedne slike i dugogodišnji rad.
Nakon otvorenja izložbe upriličeno je otvorenje novouređenih društvenih prostorija LZD Vila Velebita, koje se sada nalaze u ul. Stjepana Radića, broj 3, bivša glazbena škola. Vrlo reprezentativno uređene prostore blagoslovio je župnik Milan Klobučar a predsjednik Fajdić je zaželio da se ne sele i četvrti puta, bar za vrijeme dok on vodi društvo.