Srijeda, 23 Travanj 2014 19:13

Začudna i neobična Noć knjige 2014. u Pleternici

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

PLETERNICA – Gradska knjižnica i čitaonica Pleternica organizirala je zaista čudnu i neobičnu Noć knjige, dijelom u „bibliobusu“ a dijelom u prostorijama knjižnice.
Neobičan je bio taj „bibliobus“, jako nam je sličio na „Brzog Vinka“ koji se pojavljuje na vinskim feštama, ali i na onaj legendarni, filmski iz filma, u kojem je začudo bilo i polica sa knjigama. Ložila se tu peć na drva baš kao u filmu, a pekle su se na peći poderane gaće, ravnatelj knjižnice izdavao je normalno knjige, a opet u autobusu vozač bać' Marko, do njega najpoznatiji pleternički vinar baj' Marinko, a oni okruženi osvježivačima zraka, pravim pravcatim slavonskim kobasicama. Bilo je to malo čudno, ali djeca uredno posuđuju knjige, pa valjda je to onda Bibliobus, ali uz knjige dobivaju i vruće poderane gaće. E' Pleterničani, vaša noć knjiga malo je neobična.

 

- Mi smo prvi puta u ovom programu i moram priznati da se cijela Pleternica odazvala. Imamo pjesme, plesa, skeča, viceva, lijepih pjesama, lijepih žena, a planiramo se zadržati do ponoći. Specifičnost Pleternice i ovaj stari autobus A 3000, kojega se ja sjećam kao dijete i bio mi je onda božanstvo. Sada kada vidite kuda je svijet išao naprijed, to je jedan raritet koji još jedino Pleternica ima – rekao je Franjo Novak ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice Pleternica.

 

Na trgu uz gradsku kuću Pleterničke mažoretkinje izvele su nekoliko koreografija simbolično vezanih za plesove i pjesme europskih zemalja. U čitaonici su za posjetitelje domaći pjesnici čitali svoje pjesme, izvođeni su skečevi, učenici osnovne škole priredili su program. Za čitanja su bila zanimljiva štiva, ali i vina Markota za popiti. – Da bi čitanje što više animirali među mladima ovaj naš vinski autobus pripremili smo kao bibliobus. Za posjetitelje nastupit će Baćo, Marko Barićević i Bajo, Marinko Markota, koji će čitati Priče moga dide, uz obveznu slaninu, luk i kruh, koji je također stručno upakiran u model knjige, kao i knjiga za infuziju u kojoj se nalazi butelja vina i čaše, s kojom uglavnom barata Bajo – kaže Marinko Markota, bajo vinar.