Četvrtak, 24 Travanj 2014 12:09

3. Komušansko prelo

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

UDRUGA KOMUŠANA I PRIJATELJA KOMUŠINE ORGANIZIRALA -

BRESTOVAC – Kolo uz violinu i šargiju, ponovno se čulo u Vatrogasnom domu u Brestovcu, gdje je Udruga Komušana i prijatelja Komušine organizirala svoju zavičajnu priredbu 3. Komušansko prelo. Pod pokroviteljstvom općine Brestovac i Požeško-slavonske županije ovo okupljanje Komušana koji su našli novi život u Zlatnoj dolini je sa ciljem čuvanja običaja, pjesme, kola, čuvanje narodne nošnje na lijepim djevojkama i momcima iz starog zavičaja, Komušine u Bosni.

- Našu Udrugu koju smo osnovali prije tri godine sačinjavaju uglavnom Komušani, koji su doseljeni ili protjerani iz Bosne. U sklopu udruge djeluje i naše kulturno umjetničko društvo koje njeguje običaje našeg kraja i koje ćemo ovdje na prelu i prezentirati. Oni će izvesti nekoliko kola koja su se tradicionalno igrala u Komušini, kolo pruđa i cik cak. Bake su uglavnom naučile djecu koja su aktivna u folkloru i ako su ovdje rođena naučila su igrati ta kola. Nošnje su nam zadavale najviše problema jer uglavnom za vrijeme rata nije se stiglo ponijeti, nego su naše bake to same šivale, a nešto jeIMG 4091 kupljeno iza rata u Bosni. Kod nas je po tradiciji instrumenti šargija i violina, od Usore pa do Save – rekao je dopredsjednik Jozo Ilić, koji je najavio i domaći brestovački KUD Berda, koji izvodi slavonske pjesme i kola. Iz stare domovine došli su im pjevati braća Anto i Mirko Ilić.

KUD je već počeo gostovati i na drugim smotrama, prvo su nastupili na smotri folklora u Brodu, na manifestaciji Sarmijada u Požegi, a zovu ih na smotru u Doboj.

- Udruga Komušana je najmlađa udruga na području općine Brestovac, ali mi smo prepoznali vaš rad, vaš trud da zajedno gradimo našu lokalnu zajednicu. Prošle godine Općinsko vijeće ovoj udruzi dodijelilo je i godišnju nagradu općine Brestovac. Želim da vaše prelo bude tradicija našeg kraja – rekao je i uputio pozdrav svim Komušanima i njihovoj folklornoj skupini domaćin, načelnik općine Brestovac Zdravko Mandić koji je i otvorio ovu manifestaciju, ali i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. – Svoj novi dom našli ste u općini koja zna i prepoznaje važnost zajedništva, ljubavi i prijateljstva, prije 23 godine za vrijeme Domovinskog rata. Ovdje smo se i mi okupljali sa svojim prijateljima i suborcima i odavde krenuli u čuvanje svog zavičaja i svoje hrvatske domovine – rekao je župan Tomašević.