Četvrtak, 24 Travanj 2014 13:31

3. Županijski kulturni mozaik

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

ZAJEDNICA KULTURNIH UDRUGA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE -

POŽEGA – Organizator 3. Županijskog kulturnog mozaika, Zajednica kulturnih udruga Požeško-slavonske županije, najavila je održavanje ove manifestacije za nedjelju 27. travnja od 18 sati u velikoj dvorani Glazbene škole u Požegi. Ove godine nastupit će i prikazati svoje stvaralaštvo 25 udruga s područja županije. – Manifestaciju otvara Gradska glazba Trenkovi panduri Požega, a u nastavku nastupa najviše kulturno umjetničkih društava, plesnih i pjevačkih društava. Ova manifestacija je sve veća i sve kvalitetnija, a od ove godine dobili smo i potporu Ministarstva kulture RH. Ovakva manifestacija za sve sudionike je motiv da rade, da nastupe na dobro organiziranoj manifestaciji, a time Mozaik i ispunjava svoju ulogu – rekao je predsjednik zajednice, Mirko Ćaćić.
- Na ovogodišnjem Mozaiku sudjeluje oko 550 sudionika iz 25 udruga. To je središnja kulturna priredba svih amatera i onih koji njeguju tradiciju i onih koji njeguju suvremeno umjetničko stvaralaštvo. Uz folklorne ansamble ove godine je zastupljeno i više plesnih ansambala, a u planu je da se u Mozaik uključe zavičajni pisci i likovni umjetnici – rekla je tajnica Zajednice, Ana Pirović.
- Osnovni cilj je da sve amaterske udruge nastupe, zajedništvo i jedno druženje svih udruga iz kulture s područja županije. Ove godine priključile su se i Plesni studio Marine Mihelčić i plesna grupa Cvjetića glazbe iz Pleternice, pa su uz Plesni studio Ilijane Lončar i Plesni klub Dolce iz Pakraca i plesači više zastupljeni – istakla je voditeljica Odbora plesnih udruga Ilijana Lončar.
Svi nastupi će se ocjenjivati od strane stručnog povjerenstva, a najbolje ocjenjeno folklorno društvo plasirat će se na nacionalnoj smotri folklora.
I ove godine uz sav marketinški i promotivni materijal koji najavljuje manifestaciju bit će izdana i 3. brošura sa pregledom svih udruga koje nastupaju i svih učesnika, najavio je Ivan Bunjevac. - Kako raste Mozaik tako raste i brošura koja će predstaviti svih 25 udruga koje nastupaju, o svakom društvu je rečeno kratko sve što treba, a za izradu knjižice zadužena je Kronika požeško-slavonska – rekao je Bunjevac koji ističe da je Mozaik sada jedna od prepoznatljivih priredbi u županiji, pa i šire.