Subota, 14 Lipanj 2014 10:14

Dan češke kulture Požeško-slavonske županije

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

ČEŠKA BESEDA BJELIŠEVAC DOMAĆIN PRIREDBE  -
 
BJELIŠEVAC – Po drugi puta u organizaciji Saveza Čeha u RH i Češke besede Bjeliševac održana je priredba „Dan češke kulture Požeško-slavonske županije“ u Mjesnom domu u Bjeliševcu. Priredba je održana pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine RH, a učestvovali su Češka beseda Prekopakra, Češka beseda Kaptol, te kao gosti KUD Zavičajna udruga Rama iz Pleternice.
IMG 0048- Ovo smo sada uveli kao tradiciju, da se Dan češke kulture naše županije održava u Bjeliševcu. Češka beseda iz Bjeliševca aktivna je udruga po svim pitanjima, a unazad nekoliko godina redovno pišemo projekte, pa smo tako već tri projekta u tri godine realizirali sa Zakladom za razvoj civilnog društva Slagalica iz Osijeka. To je svakako velika investicija za ovako malo selo, jer smo prve godine uredili dječje igralište sa svim spravama, druge godine izgradili sjenicu i drveni most preko potoka s kojim smo povezali dječje igralište s velikim igralištem, a ove godine izgradili smo objekt za solarne ćelije i kompletnu opremu za solarnu rasvjetu kojom osvjetljavamo naše igralište. IMG 0049Uz pomoć Češke Republike i grada Kutjeva izvršili smo proširenje našeg društvenog doma za jednu trećinu, vrijednosti 170 tisuća kuna a sada očekujemo sredstva za unutarnje uređenje tog dijela sa sanitarnim čvorom – istakla je predsjednica bjeliševačke besede Alenka Hruška, koja dodaje da bi sve oko doma bilo već gotovo, no dugo su rješavani svi potrebni dokumenti i dozvole. No ohrabreni tim rezultatima kaže Alenka, pisat će projekte i dalje.
IMG 0054Češka beseda Bjeliševac danas ima oko 120 članova, ne samo iz sela Bjeliševac nego i iz susjednih naselja. Već nekoliko godina razmjenjuju posjete iz Češke, iz okruga Valaška, odakle potječu svi doseljenici u Bjeliševac. – Ono posebno vole doći kod nas jer i ovdje mnogi govore češki jezik, a mnogi su vezani i rodbinskim vezama. Već nekoliko puta i mi kao društvo smo išli u Češku – dodaje Alenka Hruška.
IMG 0056- Dani češke kulture za nas puno znače jer se taj dan prezentira naš folklor, pjevačke skupine izvode pjesme, imamo i dječji folklor, družimo se i uspoređujemo da potvrdimo naš identitet – rekao je tajnik Goran Hruška. Osim folklornih nastupa sudionici su čuli predavanje o dolasku Čeha u ove krajeve, te predavanje o proizvodnji i kulturi poznatog češkog piva.