Ponedjeljak, 16 Lipanj 2014 12:04

Svoje nošnje, pjesmu i ples prikazalo 18 folklornih skupina

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

KUD ORLJAVA DOMAĆIN 32. SMOTRE FOLKLORA U PLETERNICI  -

PLETERNICA – Lipanjski dani amaterskog stvaralaštva LIDAS u Pleternicu već 32 godine donose i dane folklora, narodnih nošnji, tamburice i autohtonih tradicijskih glazbala, starih narodnih običaja, pjesme i plesova na 32. Smotri folklora Pleternica 2014. Organizator Kulturno umjetničko društvo Orljava iz Pleternice i ove godine je imalo veliki izbor od čak 18 folklornih društava iz cijele Hrvatske, te iz BiH i Mađarske.
Po tradiciji smotra započinje mimohodom svečane povorke svih sudionika smotre koju su predvodili konjanici s barjacima, svečane i svatovske zaprege, te folklorne skupine koje su s pjesmom i plesom, na ulicama i Trgu Zrinskih i Frankopana prikazale dio svog tradicijskog blaga velikom broju okupljenih Pleterničana i njihovih gostiju.
Osim domaćina KUD-a Orljava na velikoj pozornici predstavili su se spletom kola i pjesmama svoga kraja KUD Konoplje, Kemlja Ugarska iz Mađarske, KUD Hrvatska čitaonica Selci Đakovački, KUD Molve iz Molva, Bošnjački KUD Šeher iz Palanke kraj Brčkog u BiH, Posavski zavičajni klub Derventsko kolo iz Zagreba, KUD Razigrana šokadija Prkovci, Folklorna skupina Usmev Češke besede iz Prekopakre, Folklorna družina Hrvatska čitaonica Hercegovac, Folklorna skupina zajednice Talijana Armando Capolicchio iz Galižana, KUD Seljačka sloga Prekopakra, GKUD Požega iz Požege, KUD Šandrovec iz Šandrovca, KUD Zavičajno društvo Rama Pleternica, KUD Zagrađe iz Zagrađa i KUD Svilenka iz Buka.
- Ove godine posebno smo zadovoljni odazivom, jer su nam se osim KUD-ova s područja naše županije odazvala i brojna društva i folklorne skupine iz cijelog područja Hrvatske, ali i folkloraši iz BiH i Mađarske. Raznovrsni program na velikoj pozornici u Sportskom parku pratilo je i zaista puno gledatelja, kako Pleterničana, tako i njihovih gostiju iz cijele županije – istakao je Goran Kovačević, predsjednik KUD-a Orljava.
U Sportskom parku priređena je i izložba rukotvorina pleterničkih udruga i likovnih umjetnika. Smotru su otvorili i svim gostima zaželjeli ugodan boravak u Pleternici, gradonačelnica Antonija Jozić i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, a nakon smotre za svih 630 sudionika smotre priređena je zajednička večera i druženje u Bijeloj kući.