Ponedjeljak, 19 Ožujak 2012 11:05

Reprezentativni portreti iz zbirke požeškog muzeja

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

UZ ZAGREBAČKU RETROSPEKTIVU VELIKANA SECECIJSKOG SLIKARSTVA U NAS – BELE ČIKOŠA SESIJE  -

POŽEGA - U povijesno umjetničkoj zbirci Gradskog muzeja Požege nalaze se i dva ulja velikoga majstora hrvatskog secesijskog slikarstva Bele Čikoša Sesije, upravo predstavljenog kulturnoj javnosti u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu do sada najvećom retrospektivom njegovih djela.

Portret velikog požeškog župana Dragutina Grabarskog, Bela Čikoš Sesija naslikao je 1901. Jedan je to od reprezentativnih primjeraka psihološkog portretiranja u njegovu opusu, a dio je zbirke 'Minhenskog slikarskog kruga' iz fundusa požeškog muzeja.

- Naslikao ga je nakon svoje poznate faze iz 1893. godine obilježene upravo psihološkim istraživanjem u portretima, 'slikanjem' karaktera osoba koje je portretirao. Vidljiva je ovdje i paleta sivih tonova karakteristična za slikare minhenskog kruga, bio je začetnik modernog slikarstva s potpunim odmakom od akademskog manirizma - kaže Lidija Ivančević Španiček, viši kustos u Gradskome muzeju.

Ovaj velikan secesijskog slikarstva u nas, potpisuje portret još jednog znamenitog Požežanina – požeškog književnika i gradonačelnika Franje plemenitog Cirakija. Osim psihološkog karakteriziranja osoba koje je portretirao, s jednakom se pozornošću posvećivao detaljima.

- Bio je 'slikar literat' poznat po tome što kao motive svojim slika koristio prizore iz klasične literature, mitologije. On i Ciraki na određen su način dijelili ljubav prema književnosti i slikarstvu, ali obrnutim slijedom. Zahvaljujući prijateljstvu s Ferdom Kikerezom i Vladimirom Becićem, književnik Ciraki pisao je 'slikajući', a slikar Sesija, slikao 'pisajući'. Bio je uz to pravi majstor 'materije'. Na ovim se slikama to jako dobro vidi u detaljima odjeće, ukrasa na njoj. Tretira je kao iznimno važnu jer govori o statusu, dojmu i držanju portretirane osobe - dodaje Ivančević Španiček.

Oba djela iz požeške zbirke kulturnoj su javnosti bila predstavljena u sklopu velike izložbe 'slikarstva Minhenske škole', a svoje mjesto dobit će uskoro i u Čikoševoj slavonskoj retrospektivi u njegovu rodnu gradu - Osijeku. (SN)