Četvrtak, 22 Ožujak 2012 16:45

Priče ispričane u 3 D

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

KANIŽLIĆI UGOSTILI KNJIŽEVNICU ZA MLADE ŽELJKU HORVAT VUKELJA  -

POŽEGA – Osnovna škola Antuna Kanižlića danas je ugostila književnicu za mlade, Željku Horvat Vukelja, glavnu urednicu časopisa za mlade Modra lasta. Pisanjem se bavi od mladih dana, a napisala je stotinjak kratkih priča, uglavnom objavljenih u tiskovinama za mlade i na radiju. Piše igrokaze za djecu, izdala je zbirku priča Šiškabališka, roman Putovanje patuljka Zvončića i slikovnice Poplava iz šalice kave, Balončica, Panjoglav, Hrabrica i Slikopriče.

P3237651S svojim „pričokazom“ družila se s prvašićima u matičnoj školi i područnoj školi Vidovci. Posebno je interesantan bio njen način pričanja priča, jer je za djecu to bilo nešto novo. – Ja djeci pričam priče na meni svojstven način, a ja to nazivam Pričokazom. To je jedna forma koja se sastoji od klasičnog pričanja priče i igrokaza. Imam torbu s rekvizitima, razni uporabnih predmeti koji u priči ožive s mojim pričanjem a djeca mi u tome asistiraju. Oni su moji glumci i moji asistenti, a cilj je da na taj način involviramo djecu u samo pričanje priče. Priče su kratke, od tri minute do desetak minuta, zbog uspješnog održavanja dječje koncentracije. Priče su uglavnom objavljene a pričam one koje još nisu objavljene i ja ih sada usmjeravam da te priče čitaju – istakla je Željka Horvat Vukelja.

P3237632Čitanju djecu privlače i kroz časopis Modra lasta, jer ga stalno usmjeravaju u pravcu da bude zanimljiv, posebice onima od 12-te godine, ali vrlo rado za njim posežu i desetogodišnjaci, kaže Željka. Pripremljene su teme koje interesiraju djecu, problemi odrastanja, odnosa u školi, kako međuvršnjačkog, tako i nastavnicima, roditeljima, okolinom.