Subota, 10 Siječanj 2015 19:37

3. Slavonijada okupila 5 folklornih društava

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

TRADICIONALNI SUSRETI KUD-OVA KOJI NOSE IME SLAVONIJE

 TEKIĆ – Tradicionalni susreti Kulturno umjetničkih društava koji nose ime Slavonije nastavljeni su i ove godine, a domaćin je bilo HKUD Slavonija iz Jakšića. Ovu 3. Slavonijadu, kako je popularno zovu oni su održali u Tekiću, mjestu kraj Jakšića u tamošnjem društvenom domu.

 - Inicijativa je započela prije tri godine kada su se naša tri društva, koje nose ime Slavonija našla sasvim slučajno na jednoj smotri folklora. Krenula je ideja i evo do sada su se održale dvije Slavonijade, prva u Starom Topolju, druga u Soljanima, a ova treća pod domaćinstvom jakšićkog HKUD Slavonija. Ovdje u Tekiću smo organizirali ovu priredbu zbog toga što su ovdje mladi aktivni i imali su volju da budu dobri domaćini. Svi smo ponosni što nosimo ime Slavonija i ovu tradiciju ćemo i dalje razvijati. Već slijedeće godine pridružit će nam se i jedno nedavno osnovano kulturno umjetničko društvo u Austriji koje nosi ime Slavonije. Sada još nisu bili spremni jer su osnovani prije šest mjeseci, ali dogodine oni će doći sa svojim programom. Slijedeće godine domaćini će biti KUD Slavonija iz Đurđanaca – istakao je Dario Pažin, predsjednik HKUD Slavonija iz Jakšića.

 Na pozornici su se posebno predstavili domaćini, sa božićnim pjesmama, dječja sekcija sa spletom dječjih igara i pjesama, te odrasla sekcija s tamburašima koja je izvela niz pjesama i plesova jakšičkog kraja. Redom su svoje programe predstavili KUD Slavojina iz Starog Topolja, KUD Slavonija iz Soljana, KUD Slavonija iz Đurđanaca, KUD Slavonija iz Gornjih Andrijevaca. Na kraju se predstavila spletom slovačkih pjesama i kola Matica slovačka Kukučin Kuntarić iz Jakšića, koja okuplja stanovnike slovačkog podrijetla iz Jakšića i okolnih naselja. Druženje je nastavljeno svečanom večerom u Vatrogasnom domu Jakšić. Sve sudionike i brojne posjetitelje pozdravili su ispred pokrovitelja općine Jakšić načelnik Ivica Kovačević i zamjenik župana za društvene djelatnosti Ferdinand Troha.