Ponedjeljak, 02 Veljača 2015 11:39

Predstavili knjigu: Kosinj- Izvorište hrvatske tiskane riječi

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

LIČKO ZAVIČAJNO DRUŠTVO VILA VELEBITA POŽEGA -

 POŽEGA – Ponovno su Požežani zahvaljujući vrlo aktivnom Ličkom zavičajnom društvu Vila Velebita mogli nazočiti promociji jedne knjige, koja osim značaja i ponosa za Ličane ima i vrlo veliko mjesto za hrvatsku riječ i tiskano slovo. Predstavljena je u  Gradskoj IMG 2549knjižnici i čitaonici knjiga Ivana Mancea "Kosinj - izvorište hrvatske tiskane riječi“ koja je obradila postojanje i značaj prve hrvatske tiskare koja je osnovana i radila u Kosinju.

Uz domaćina prof. dr. sc. Josipa Fajdića, o knjizi su govorili autor mr. sc. Ivan Mance, prof. dr. sc. Darko Žubrinić, prof. dr. sc. Ante Bežen, Milan Bošnjak, prof. i moderator predstavljanja Tomislav Radonić, prof. Prvi dio knjige analizira znanstveno i na osnovu poznatih činjenica, ali i različitosti podataka o mjestu prve hrvatske tiskare. Knjiga na kraju nije potvrdila potpuno tezu da je tiskara ipak bila u Kosinju, nego se kao lokacije moguće prve hrvatske tiskare spominju i Roč, Modruš i Senj, ali i Izola i Venecija. Jedan od dokaza je misal kneza Novaka, koji je prva hrvatska tiskana knjiga iz 1483. godine i postoji mogućnost da je tiskan upravo u Kosinju, u Lici kao tadašnjem glagoljičkom središtu Hrvatske, prije osmanlijskog osvajanja. Autor i završava s tezom da treba tvrditi da je ipak prva hrvatska tiskara bila smještena u Kosinju.  Drugi dio knjige donosi do sada najopsežniju kartografsku analizu Kosinja i cijelog kosinjskog kraja sa ukupno 48 geografskih karata od 16. do 20. stoljeća.

IMG 2551„Ivan Mance nije ni povjesničar ni filolog ni kroatist, ali je istražujući i prikupljajući materijale šest godina napravio odlično književno djelo »Kosinj - izvorište hrvatske tiskane riječi«. Njegova knjiga koja je zbog otužnog stanja hrvatske kulture danas objavljena bez recenzije i lekture, kaže Mance za to jednostavno nisam imao novaca, premijerno je predstavljena u Gospiću. No zbog stalne, gotovo polustoljetne priče o gradnji još jednog hidroenergetskog sustava u Kosinju, a onda i iseljenja stanovništva i potapanja dijela povijesno bogate Kosinjske doline ovo predstavljanje knjige o Kosinju kao izvorištu tiskane riječi u Hrvata postaje i alat za uzvik protiv gradnje ovoga sustava ili u suprotnom vapaj da se konačno krene s mrtve točke pa da se ovom povijesno iznimno važnom mjestu ponudi prilika za novi život i uz novi hidroenergetski sustav. Kada se radi o samoj temi Manceove knjige, treba reći da nakon što je Gutenberg izumio tiskarski stroj, tiskarstvo se proširilo po Europi, a postoje i teze da je Kosinj mjesto prve hrvatske tiskane knjige. Mance je u prvom dijelu knjige analizirao sve što je objavljeno o temi Kosinj - prva hrvatska tiskara, dok drugi dio knjige donosi kartografsku analizu Kosinja“ - piše riječki Novi list povodom prve promocije knjige u Gospiću.

Tekst: Vladimir Protić Foto: Vladimir Protić