Petak, 24 Travanj 2015 15:11

Uz knjigu, s knjigom i oko knjige – knjiga svaki dan

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

„NOĆ KNJIGE“ GRADSKE KNJIŽNICE I ČITAONICE U POŽEGI -

POŽEGA – Požeška Noć knjige glavninom događanja održavala se u novom dijelu nadogradnje Gradske knjižnice i čitaonice, koji sada već u visokoj fazi dovršenosti daju naslutiti kakva će to ljepotica u budućnosti biti. Zajedničkim naporima grada Požege i resornih ministarstava slijedeće godine bi to sve trebalo zasjati punim sjajem.

– Ovo je jedan specifičan prostor u kojemu smo od prošle godine ipak malo napredovali. Sada već vidimo a vidjet ćemo i u predstavljanju 170 godina postojanja požeške knjižnice kako će prostor u budućnosti izgledati. No, danas u Noći knjige neka sve bude u znaku čitatelja i knjige, svih vas koji tu uvijek strpljivo dolazite i koristite sve ono što knjižnica nudi – istakao je požeški gradonačelnik Vedran Neferović koji je Noć knjige i svečano otvorio.

Požeška noć knjige donijela je nekoliko izložbi, „Izložbu knjiga iz ostavštine Julija Kempfa“, „Book art“, izložbu radova Kreativne radionice za odrasle koji su nizom skulptura napravljenih od starih knjiga i onih koje više nisu bile za čitanje, „Zlatno doba Hollywooda“ izložbu filmskih plakata, „Knjiga svaki dan“ izložbu fotografija na kojoj su tema čovjek i knjiga. Organiziran je i sajam knjiga „Mi darujemo vama, vi jedni drugima“ na kojemu je bila velika razmjena knjiga, priredba ples i knjiga „Miffy na igralištu“ plesna koreografija prema slikovnici na dječjem odjelu za najmlađe, kviz „osunčana povijest“ i pričaonica „Djeca pričaju djeci“ također je bila posvećena najmlađima, kao i igra „Čovječe, ispravi se“, društvena igra gdje su figurice bila sama djeca a govorila je o pravima za djecu.

Licitacija čitanja bila je zanimljiva priredba u kojoj su članice Čitateljskog kluba preporučivale za čitanje koja su posjetitelji licitirali, a uz „Zaplešimo uz Franka“ učili smo korake engleskog valcera i foxtrota, šansone nam je izveo Nenad Vlašić na gitari, a priče o Skandinaviji slušali smo uz priču i slike prof. Boška Soldića.

Za ljubitelje i posjetitelje filmskog odjela u sklopu obilježavanja 35. godišnjice smrti slavnog režisera Alfreda Hitchkocka prikazani su kultni filmovi „Price“ i „Psiho“ a neposredno prije ponoći i koncert uživo „Ponoćni jazz“ koji je trajao sve do 1 sat iza ponoći.

Tekst/foto: Vladimir Protić