Četvrtak, 06 Kolovoz 2015 11:57

Pučko crkveno pjevanje u čast Gospi Snježnoj

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

KUD „SVILENKA“ BUK ORGANIZIRAO ZANIMLJIVU SMOTRU -

 BUK – Kulturno umjetničko društvo Svilenka, koje ima članove u trima povezanim naseljima Resnik, Svilna i Buk po prvi puta organiziralo je zanimljivu smotru u Buku, „Pučko crkveno pjevanje u čast Gospi Snježnoj. Njihovom pozivu odazvalo se sedam folklornih i pjevačkih skupina s područja Slavonije i BiH. Sve je počelo svečanim mimohodom do župne crkve sv. Jurja Mučenika gdje se održala smotra, a pjevačke skupine pjevale su na prostoru oltara.

- Na ideju smo došli kada smo gostovali na smotri u Prkovcima kraj Županje na takvoj smotri. To nam se svidjelo, pa smo to željeli organizirati i kod nas. Nismo mislili da ćemo uspjeti odmah ove godine, ali eto uspjeli smo sve organizirati iako imamo nešto manje članova u društvu nego prije. Htjeli smo to organizirati za Snježnu Gospu koja se kod nas održava kao trodnevnica. Za treći dan obilježavanja organizirali smo kao svečanost crkveno pjevanje – istakla je predsjednica KUD-a Branka Leist koja je zadovoljna odazivom sedam skupina, jer su iz Udruge Šokačka grana iz Osijeka, Ženska skupina Šokice u zadnji tren bili spriječeni u dolasku.

Osim domaćina KUD „Svilenka“ Buk koji su otpjevali Zahvalu gospi za dobru žetvu i pjesmu Vesela budi Marijo, nastupili su pjevačka skupina KUD „Orljava“ Pleternica s pjesmom Oče naš, pjevačka skupina KUD „Brodski biseri“ iz Bosanskog Broda s pjesmama Hvaljen Isus Marijo i O mila Majko Nebeska, ženska pjevačka skupina „Golubice“ iz Batrine s pjesmama Pred tobom Bože divni i Kraljica s koje sja, ženska pjevačka skupina KUD „Seljačka sloga“ Posavski Bregi s pjesmama Kraljice zdravo, U slavu Božje majke i Zapjevat ću mila Gospo, ženska pjevačka skupina „Snaše“ iz Klakara s pjesmama O Marijo Majko sveta svita, Krasna si zvjezdana kruna, te mješovita pjevačka skupina Udruge „Sve lipo“ Lipovačke dike iz Srednjeg Lipovca s pjesmama Faljen Isus Marijo i Zbogom ostani sveta sliko.

- Nadam se da su svi zadovoljni nakon što su poslušali ovo prekrasno pjevanje marjanskih pjesama, pjesama starih koje se rijetko pjevaju i rijetkost ih je čuti. Sve pjesme su pronađene u starim pjesmaricama naši baka i crkvenih knjiga u župama. Jedino „Snaše“ iz Klakara, koje su starije žene, te pjesme su pjevale u svojoj mladosti. Uglavnom mladi više neznaju tako pjevati, pa im je ovo bilo zanimljivo – dodaje predsjednica i glavna organizatorica Branka Leist koja želi da se ova smotra nastavi kao tradicija u Buku.

Nakon smotre organizirana je svečana Zavjetna procesija kroz tri sela i narodno kolo taraban pred crkvom. KUD „Svilenka“ odlazi na trodnevno gostovanje u Mađarsku gdje će plesati i pjevati Hrvatima u mađarskoj.
  

Tekst/foto: Vladimir Protić