Ponedjeljak, 31 Kolovoz 2015 11:36

Festival otvoren nastupom folklornih skupina

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

POČEO SEDMODNEVNI AUREA FEST U POŽEGI -

 POŽEGA – Nastupom devet folklornih skupina s područja Požeštine počeo je ovogodišnji sedmodnevni Aurea Fest Požega 2015., prvi dan festivala pod nazivom Aurea fest običaja. Na velikoj pozornici nakon svečanog mimohoda folkloraša nastupili su KUD Orljava iz Pleternice, ZD Rama Pleternica, HKUD Slavonija Jakšić, Češka beseda iz kaptola, KUD Ivan Goran Kovačić iz Velike, KUD Požeška dolina iz Požege, KUD Ivo Čakalić iz Kaptola, Matica slovačka Kukučin-Kuntarić iz Jakšića, KUD Šijaci iz Biškupaca i GKUD Požega. Oni su u dvosatnom programu izveli po nekoliko pjesama i plesova svoga kraja, te običaja koje njeguju.

 Festival je otvorio požeški gradonačelnik Vedran Neferović. - Ove ulice i ovaj grad zaslužuju svake godine prisjetiti se slavonskog i hrvatskog kulturnog izričaja. Zadovoljstvo je tim veće što ovaj festival otvaraju folklorne skupine, svi oni ljudi koji žive u Požeštini, koji se bave kulturom, prisjećaju nekih dijelova lijepe naše ili drugih krajeva iz kojih su njihovi preci doselili, a sačuvali su svoj identitet. Svima vama zahvaljujem na tome što ste te običaje sačuvali. Svima želim ovih dana dobar provod i Požežanima da budu dobri domaćini svojim gostima, kakvi po tradiciji i jesu.

Iz najljepše županije u hrvatskoj sve je pozdravio župan Alojz Tomašević, koji je istakao da iz Požege šaljemo poruke zajedništva, poruke kulture, ljepote iz prijestolnice tamburaške glazbe, iz Požege, iz Slavonije, te poželio - Neka Slavonija i Hrvatska uživaju i slave.

Na velikoj pozornici predstavile su se djevojke i snaše na Izboru za najgizdaviju šokicu. Njih sedam prikazale su svoju najgizdaviju nošnju, počesto od svojih baka, te se posebno nagizdale za svečane prilike. Predstavile su nam se Mirjana Kovačević iz Velike, Josipa Šnajder iz Kaptola, Irena Hervačanin iz Velike, Snježana Ružička iz Biškupaca, Gabrijela Ciganović iz Alilovaca, Maja Polgar iz Velike, Josipa Lovrić iz Doljanovaca, Marija Petrović iz Brestovca. Po odluci žirija najbećarušom proglašena je Irena Horvatović, najopremljenijom šokicom Josipa Lovrić, a najgizdavijom šokicom Maja Polgar, studentica iz Velike, članica KUD-a Ivan Goran Kovačić iz Velike.

 U pješačkoj zoni istovremeno sve dane festivala traju festivali vina i gastronomije, te atraktivno natjecanje „Ej ti pij lista“ u prepoznavanju i brzini pijenju vina.

Tekst: Vladimir Protić Foto: Vanja Protić/Vladimir Protić