Srijeda, 02 Rujan 2015 12:31

Fotografije starih autohtonih jela Muzeja u loncu

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

OTVORENA ETNOGRAFSKO-FOTOGRAFSKA IZLOŽBA U GRADSKOM MUZEJU -

POŽEGA – Gradski muzej Požega bio je prvi domaćin Etnografsko-fotografske izložbe „Muzej u loncu“ koja je nastala kao rezultat projekta očuvanja i vraćanja starih, gotovo zaboravljenih jela na stolove. Projekt su prihvatili svi muzeji Slavonije, Baranje i Srijema, ukupno 15 muzeja koji su svi dali svoj prilog projektu, a rezultat su ponovno pripremana ta stara jela, koja su u svoj svojoj ljepoti i fotografirana. Te uspješne fotografije s receptom i sastojcima jela, te kratkom povijesnom i lokacijskom konotacijom rezultirale su izložbom koja će u nastavku biti postavljena u svih 15 muzeja. Osnovni cilj je potaknuti posjetitelje izložbe diljem Slavonije, Baranje i Srijema da se okušaju u pripremanju tih starih jela, po starim receptima, s ručno rađenim namirnicama i vrate ta kvalitetna i ukusna jela na svoj stol.

Izložbu fotografija posjetio je požeški gradonačelnik Vedran Neferović zahvalivši se prije svega nazočnim ravnateljicama slavonskih muzeja koje su uložile puno napora u realizaciji tog projekta koji je rezultirao pronalaženjem i čuvanjem već zaboravljenih jela, a i ovom izložbom, za koju je kazao da mu je žao što su sva ta jela samo na fotografijama, a ne zapravo spremna za kušanje. – Ponekad nismo ni sami svjesni koliko dobrih i kvalitetnih projekata imamo. Ovo je vrijednost koju drugi itekako poznaju i priznaju i puno truda ulažu da nešto slično na svom području pokušaju. No upravo to moramo stalno isticati, opet, opet i opet – rekao je gradonačelnik Neferović najavivši i dalju potporu grada Požega u daljoj realizaciji ovog projekta.

Izložbu su otvorile Ruža Marić, predsjednica Muzejske udruge istočne Hrvatske i ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar i Janja Juzbašić, ravnateljica Zavičajnog muzeja Stjepan Gruber iz Županje, gdje je prošle godine za vrijeme poplava počelo pripremanje jela Muzeja u loncu u svrhu spašavanja nematerijalne kulturne baštine.

Tekst/foto: Vladimir Protić