Četvrtak, 29 Listopad 2015 14:50

Sutra premijera nove predstave „Helverova noć“ Jasmina Novljakovića

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

GRADSKO KAZALIŠTE POŽEGA -

POŽEGA – Gradsko kazalište Požega za sutra 30. listopada od 20 sati najavljuje novu premijeru predstave "Helverova noć" koju na kazališne daske postavlja Jasmin Novljaković, već stari suradnik ovog kazališta. U predstavi glume Marijana Matoković, koja ovom predstavom ujedno brani i svoj diplomski rad, na Umjetničkoj akademiji u IMG 5210Osijeku, te Vanja Jovanović.

Požežanka Marijana Matoković potekla je iz ovog kazališta, počevši s dječjim i lutkarskim predstavama, te predstavama za odrasle, a li ne samo kao glumica, nego je radila i tekst i režiju na lutkarskoj predstavi „Alisa u zemlji čudesa“ koja je također bila njen diplomski rad. - Jako mi je drago da sam ja zapravo kod kuće, da imam priliku raditi diplomsku predstavu u domaćem kazalištu, odakle osjećam da su moji glumački korijeni, odakle se to sve krenulo i u biti da je ta priča školovanja i završila ovdje.

U predstavi „Helverova noć“, drami poljskog autora Ingmara Villqista, pisca, redatelja i povjesničara umjetnosti, Marijana glumi majku. Radnja se odvija tridesetih godina prošlog stoljeća u Njemačkoj za vrijeme fašizma. Obrađuje odnose samog fašizma, ali i totalitarizme uopće. Priča je o ženi koja živi sa svojim sinom, usvojenim sinom IMG 5215kojeg shvaća i kao svog muškarca, ali i kao potporu u životu. On boluje od blaže mentalne retardacije, ali ga u početku oduševljavaju fašisti koji ulaze u njihov grad. On to shvaća kao prekrasno i usvaja te ideje. Dalja predstava je njihov odnos u tim okolnostima. - Bio mi je velik izazov raditi na ovoj ulozi, pogotovo zato što smo oboje, Vanja i ja, stalno na sceni, potrebna jer jako velika koncentracija i baš mi je drago da je to jedan veliki zalogaj i naša diplomska predstava koju ćemo imati prilike više puta igrati.

- Predstava je vrlo emotivna, ona je vrlo snažna, tako da s glumačke strane nije ni malo laka. Ali zaista mogu reći, Marijana i Vanja sjajno su napravili uloge i vjerujem da će i drugi članovi komisije koja će ih ocjenjivati dijeliti moje mišljenje, jer su to napravili i više nego dobro – rekao je, ovaj puta kao mentor Jasmin Novljaković.

Tekst/foto: Vladimir Protić