Petak, 13 Studeni 2015 11:49

Blaga svjetlost zvijezda A. B. Šimića

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

PJESNIČKA VEČER U PROGRAMU MJESECA KNJIGE U GRADSKOJ KNJIŽNICI I ČITAONICI POŽEGA -

POŽEGA – Cijeli kolaž program priredili su kazališna družina SKAD, kreativci iz gimnazije KRUG i učenici Katoličke gimnazije u pretposljednjoj večeri u programu Mjeseca hrvatske knjige u čitaonici Gradske knjižnice Požega koji je u potpunosti napunio dvoranu. Tema je bila „Blaga svjetlost zvijezda“ koja se proteže kroz literarne radove, pjesmu i prozu Antuna Branka Šimića.

- Pjesničku večer s temom A. B. Šimić organizirali smo zbog toga što je uskoro 117. obljetnica njegovog rođenja. Tema ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige je svjetlost, a budući da Šimić dosta tematizira svjetlost u svojim pjesmama, pa smo smatrali da prigodno tematski spojimo te dvije stvari. Dobili smo tako jednu multimedijalnu pjesničku večer u kojoj imamo video projekcije iz expresionizma, slušamo recitiranje poezije, KRUG-ovci sve to slikaju, a SKAD-ovci to dramski interpretiraju – istakla je voditeljica projekta Dijana Klarić, mr. bibliotekarstva.

- Recitatorska družina učenika Katoličke gimnazije govorit će stihove A. B. Šimića iz zbirke Preobraženja i pjesama s temom svjetlosti. Učenici predstavljaju malo širi opus kroz koje se proteže svjetlost, nebeske visine Radujemo se toj suradnji s kulturnim institucijama u gradu – rekla je Marijana Čorluka, prof. hrvatskog jezika.

- KRUG kreativna grupa učenika Gimnazije za vrijeme recitiranja želi povezati taj expresionizam književnosti kroz likovnost. KRUG-ovci su u ovoj priči mali slikari koji za vrijeme predstave slikaju i rade svoju inspiraciju kroz taj expresionistički iskaz, a za to vrijeme je i ambientalna expresionistička glazba, kao i izložba slika Van Gogha koji je bio začetnik tog pravca gdje smo učinili tu zajedničku poveznicu – rekla je Vera Čuže Abramović, prof. likovne umjetnosti.

Gradsko kazalište Požega i Srednjoškolska kazališna družina SKAD je Šimićeva razmišljanja pretočila u dramski prikaz. Izabrali smo prozu i pjesmu Opomena – istakao je Dario Hak, voditelj kazališne družine.

Svaki posjetitelj je dobio u plavoj službenoj kuverti opomenu, za koju je tek nakon otvaranja kuverte shvatio da je tekst pjesme „Opomena“ Antuna Branka Šimića.

Tekst/foto: Vladimir Protić

Opomena

Čovječe pazi
da ne ideš malen
ispod zvijezda!

Pusti da cijelog tebe prođe
blaga svjetlost zvijezda!

Da ni za čim ne žališ
kad se budeš zadnjim pogledima
rastajao od zvijezda!

Na svom koncu
mjesto u prah
prijeđi sav u zvijezde!

Antun Branko Šimić