Nedjelja, 06 Prosinac 2015 11:47

Pjesma i ples narodnosnih skupina i nacionalnih manjina

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

9. SMOTRA „OBIČAJI STAROG ZAVIČAJA 2015.“ -

POŽEGA – Zavičajni KUD Rama iz Pleternice uz pokroviteljstvo grada Pleternica po 9. puta organizirao smotru folklora narodnosnih skupina i nacionalnih manjina, povodom Dana grada Pleternice u Školskoj sportskoj dvorani. Aktivni Ramci koji su uglavnom ovo područje Pleternice počeli naseljavati prije 50-tak godina, nisu željeli da se zaborave njihovi narodni običaji i baština. Upravo ti običaji, pjesme i plesovi iz stare domovine koje su spasili od zaborava te kroz svoj KUD Rama prezentirali širom Požeštine, dali su im ideju da organiziraju smotru folklora na kojoj bi se pojavile i skupine drugih narodnosti i nacionalnih manjina. Od prvih početaka sa tri, četiri skupine, danas je to lijepa manifestacija s preko desetak učesnika a kako im gostuju i folklorne skupine iz BiH, smotra je dobila i međunarodni karakter.

Uz riječi podrške pleterničke gradonačelnice Antonije Jozić, koja je Slavonska, ali Ramska snaha, za njegovanje tih različitosti koje čine ovaj naš kraj bogatijim, smotru je otvorio požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, Šokac graničar, koji je postao Ramski zet. Upravo to bogatstvo narodnosnih skupina i nacionalnih manjina čini ovu Požeštinu tako specifičnom, jer ju je kroz povijest naseljavalo desetke poznatih naroda. Slavonija je s radošću sve primala, kao bogati kraj bila poželjna za život, no danas se iz Slavonije odlazi, istakao je župan Tomašević činjenicu koja ga jako žalosti, te pozvao sve da ne odlazi, jer nema ljepše županije i domovine nego što je hrvatska.

Kulturno umjetnički dio smotre pjesmom na guslama, otvorio je predsjednik KUD Rama, Jure Vidakušić, a cijeli KUD je izveo nekoliko pjesama i plesova. Uz ramski bećarac čuli smo i bećarac posvećen Pleternici i novom kraju, koji su spjevali Ramci nakon dolaska u ove krajeve.

Uz Pleterničke umirovljenike i Pleterničke mažoretkinje na smotri su nastupili KUD Žeravac iz Slav. Broda, KUD Kolo Vukovar, KUD fra Jozo Križić iz Roškog polja u Hercegovini, Češka Beseda Kaptol, Kud Orljava Pleternica, KUD Joakim Hardi iz Petrovca, KUD Ivo Čakalić iz Kaptola, KUD Ukrajina iz Slav. Broda, a kao poseban gost iz Slovenije, došao je Lojze Peterle, prvi slovenski premijer, danas Europski parlamentarac, koji je izveo nekoliko slovenskih skladbi na usnoj harmonici.

Posebno nadahnute voditeljice Željka Marićić Snašterica i Ljiljana Bagarić Snaševica iz Vukovara, svojim su skečevima, humorističnim pričama i narodnim izričajem posebno zabavili posjetitelje, te više puta pobrale burni smijeh i aplauz. U holu sportske dvorane slikari Udruge matko Peić iz Požege postavili su izložbu slika, a Pleternički Čoraci prigodni štand.

Tekst/foto: Vladimir Protić