Četvrtak, 03 Prosinac 2015 15:28

Lanine pjesme recitirane na švedskom jeziku

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

POŽEŠKA PJESNIKINJA LANA DERKAČ NA MEĐUNARODNOM PJESNIČKOM FESTIVALU U ŠVEDSKOJ  -

STOCKHOLM - Požežanka Lana Derkač i Zagrepčanka Dorta Jagić predstavljale su našu zemlju na Međunarodnom pjesničkom festivalu u Stockholmu (Stockholms Internationella Poesifestival) održanom od 24. do 28. studenog. Osim švedskih pokrovitelja festivala, pokrovitelj je bilo i hrvatsko Ministarstvo kulture koje je našim sudionicama osiguralo avionske karte.

Ovaj prestižni skandinavski festival pokrenuo je švedski dobitnik Nobelove nagrade za književnost Tomas Tranströmer 1997. godine, a od tada su na njemu nastupili brojni međunarodno poznati pisci. Direktorica Madeleine Grive, glavna urednica kulturnog časopisa 10TAL, želi na njemu predstaviti ono najvažnije i najinventivnije iz svjetske i švedske književnosti.

IMG 2032 f

Ove godine su na festivalu sudjelovali autori iz Švedske, Danske, Norveške, Sjedinjenih Američkih Država, Jamajke, Ukrajine, Slovenije i Hrvatske. Festival je nastojao povezati književnost s glazbom i plesom pa su osim pjesnika nastupili i drugi umjetnici. 

bio je projiciran prijevod na engleskom jeziku, a švedski glumci su te pjesme interpretirali na švedskom tako da je poezija bila pristupačna svim posjetiteljima festivala.Sav umjetnički program se odvijao u Kraljevskoj akademiji likovnih umjetnosti. Autori su svoju poeziju čitali na materinjim jezicima, 

Lana Derkač je imala predstavljanje u okviru programa Pjesnički kvartet: Mi smo metafore jedni drugima, u kojem je sudjelovao i Boris Novak iz Slovenije, te švedski pjesnici Jonas Gren i Helena Boberg. Njenu je poeziju na švedskom govorio poznati kazališni i filmski glumac Johan Holmberg.

- Kako se festival održavao u večernjim satima, preko dana sam imala vremena za upoznavanje grada. Posebno me oduševio Nobelov muzej u kojem se moglo saznati više o Alfredu Nobelu i njegovoj oporuci, ali i pogledati dokumentarce o dobitnicima ove nagrade iz različitih područja. Ima tu i osobnih predmeta nagrađenika od kojih su neki vezani za dirljive priče, poput papuča koje je Kimu Dae-jungu, dobitniku nagrade za mir, dok je boravio u zatvoru isplela brižna supruga kako mu ne bi bilo hladno. Tu su i škarice Herte Müller koja je izrezivala riječi i fraze iz tiskovina i preslagivala ih kako bi dobila nove kombinacije riječi – istakla je Lana Derkač o boravku u Švedskoj. 

Tekst: Vladimir Protić Foto: Lana Derkač priv. kolekcija