Petak, 18 Prosinac 2015 11:13

Predstavljena monografija „Pozdrav iz Požege“

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

IZLOŽBA ZA LJUBITELJE RAZGLEDNICA I FOTOGRAFIJA POŽEGE „ZAUSTAVLJENO VRIJEME“ -

POŽEGA – Ljubitelji starih razglednica i fotografija došli su na svoje, jer je u Gradskom muzeju Požega postavljena izložba „Zaustavljeno vrijeme“ na kojoj je izložena najobuhvatnija kolekcija razglednica i fotografija grada Požege.

Autori cijelog projekta koji je rezultirao i izložbom su Karlo Maček, srednjoškolac koji je započeo prezentaciju putem svoje facebook stranice još sredinom prošle godine, te profesor povijesti Goran Đurđević, koji se kasnije uključio u projekt. - Razglednice su duh vremena koje odražavaju likovno i fotografsko stvaralaštvo pojedine epohe kao i literarni aspekt ispisan rukom pojedinca ili pojedinke i namijenjen sasvim odabranoj osobi ili društvu.

Kao takve, razglednice čine vlastitu, osobnu povijest osobe koja šalje i osobe kojoj se šalje. Iako su sasvim osobne, slikovni i literarni prilozi odražavaju povijest i tadašnjost jednog vremena pa su važan pisani i slikovni povijesni izvor. Time premašuju svoju prvotnu ulogu dopisivanja dva poznanika ili prijatelja, postajući zajedničko vrelo za brojne istraživače, kolekcionare i ljubitelje starina – kaže prof. Đurđević. Izložene su razglednice iz fundusa Gradskog muzeja, te privatnih zbirki Drage Štokića, Karla Mačeka, Vjekoslava Krambergera i Gorana Đurđevića.

Nakon izložbe uslijedila je promocija fotomonografije „Pozdrav iz Požege“ autorice prof. Lidije Španiček, djelatnice požeškog Muzeja. Fotomonografija je vodič kroz Zbirku razglednica Gradskog muzeja Požega.

– Kako se razglednica pokazala višestruko zanimljivom, postala je predmet sakupljanja u muzejima, arhivima, knjižnicama i privatnim kolekcijama. U jnjoj prepoznajemo umjetničku i kulturno-povijesnu vrijednost dostupnu široj javnosti, ali i značajan dokument u povijesnoj i konzervatorskoj struci.

Razglednica se kao izvrstan edukativni materijal u školskoj nastavi pokazala već početkom 20. stoljeća, a često je i tema izložbi Publikacija Pozdrav iz Požege kao fotomonografija ali i svojevrsni tematski vodič kroz prošlost, tiskana je povodom 250. obljetnice proglašenja Požege slobodnim i kraljevskim gardom 1765-2015 – istakla je Lidija Španiček te dodala da sagledavanjem razglednica upoznajemo dijelove grada, saznajemo tko su bili njihovi nakladnici i fotografi, prepoznajemo značajne osobe kroz njihovu korespodenciju, upoznajemo Požežane koji su bili dio motiva razglednica i čitamo zanimljive pisane sadržaje pošiljatelja. Publikacija sadrži 156 stranica u boji, 216 fotografija razglednica grada. Publikaciju su predstavili Grgur-Marko Ivanković iz Muzeja Slavonije iz Osijeka i Jelena Hihlik iz Muzeja grada Pakraca, a njen izlazak su osim grada Požege pomogli Zlatarsko-trgovačka radnja Drago iz Požege i Eco energy iz Slav. Broda.

Tekst/foto: Vladimir Protić