Subota, 09 Siječanj 2016 09:23

Moja sjećanja i stvaranje Hrvatske i Domovinski rat

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PROMOCIJA KNJIGA VLADIMIRA ŠEKSA O NJEGOVIM SJEĆANJIMA NA 1991. -

POŽEGA – Požeško-slavonska županija organizirala je u zaista prepunoj Velikoj županijskoj vijećnici predstavljanje knjiga Vladimira Šeksa „ 1991. Moja sjećanja i stvaranje Hrvatske i Domovinski rat“. Odgovarajući na pitanje novinara kako su i zbog čega nastale ove knjige, zapravo njegovi memoari, Šeks je odgovorio vrlo kratko jednom izrekom „U životu treba vrijediti jedno staro pravilo koje glasi – Što nije napisano, to se nije ni dogodilo."

IMG 0508- Ja kroz ova sjećanja nastojim, ne radi pukih povijesnih sjećanja, mojih sjećanja na stvaranje hrvatske države 1991. godine i Domovinski rat, najmanje mi je stalo samo do evociranja sjećanja. Ta sjećanja trebaju biti u funkciji i službi da se ne zaboravi istina. Na djelu u Hrvatskoj su već dugo vremena kovači lažnoga novca, krivotvoritelji povijesti, falsifikatori, lažni proroci, nastoji se zamagliti stvarna bit povijesnih događaja, ljudi i osoba u najprelomnijoj godini u hrvatskoj modernoj povijesti, o 1991. godini. Kada se radilo o biti ili ne biti, kada se radilo na stvaranju hrvatske države. Povijest se nastoji krivotvoriti, i ova sjećanja koja su rezultat ne mojih vlastitih, osobnih promišljanja, nego se temelje isključivo i jedino na činjenicama, na faktografiji, na dokumentima koji do sada još nisu bili u javnosti, na sjednicama vrhovnih državnih tijela, vrhovnog državnog vijeća, razgovora predsjednika Tuđmana sa brojnim državnicima. Ovdje se nastoji rasvijetliti i osvijetliti taj dio moderne hrvatske povijesti i pokazati kako je hrvatski narod u tim prijelomnim i ključnim događajima, unatoč i protiv volje svih, bez prijatelja, bez saveznika, mali narod, razoružani narod, uspio stvoriti svoju državu, pobijediti u Domovinskom ratu, biti međunarodno priznat. img 05458To su sjećanja na te događaje da se otrgnu od zaborava i otrgne od onih koji krivotvore hrvatsku povijest i onih koji nastoje sasvim drugačije prikazati u sasvim jednom iskrivljenom svijetlu glavne uporišne točke stvaranja hrvatske države i Domovinski rat – istakao je Šeks u predstavljanju svojih knjiga.

Autora i knjige predstavio je akademik Dubravko Jelčić i dr. sc. Ivica Miškulin.

- Onima koji žele promišljati noviju povijest Hrvatske, ovo je jedna riznica, na temelju dokumenata i faktografije, na temelju autentičnih i relevantnih dokumenata, gdje se vidi kakvi su bili stvarni tijekovi novije hrvatske povijesti – zaključio je Vladimir Šeks.

Tekst/foto: Vladimir Protić