Petak, 11 Svibanj 2012 10:10

Hrvatska književnost novog vijeka

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

HAZU – Zavod za znanstveni i umjetnički rad  -

POŽEGA – Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Požegi organizator je predavanja pod nazivom Nacionalni prostor u djelima hrvatske književnosti ranog novog vijeka, koji je održala prof. dr. sc. Divna Mrdeža Antonina, sa Sveučilišta u Zadru, odsjeka za kroatistiku na predmetu Starija hrvatska književnost. Autor je knjige Drukčiji od drugih?, koja okuplja sedam autoričinih studija koje na korpusu hrvatske književnosti od renesanse do 19. stoljeća analiziraju i propituju autopredodžbe hrvatskog etničkog/nacionalnog prostora te predodžbe o drugima i drukčijima s kojima se živjelo i pored kojih se živjelo.

P5090761Na predavanju je govorila o predodžbama nacionalnog i etničkog prostora u hrvatskoj književnosti ranog novog vijeka. Posebice se identitet individue i zajednice u ranom novom vijeku pokazuje kompleksnim unutar dvaju velikih Carstava i Mletačke Republike. Obično se definira uspostavom razlike prema drugima i drukčijima. Naume, prostor se na različite načine upisuje u književnost. Primjerice kao tema o identitetu određene zajednice ili kao usputna misao o njezinu imenovanju, određenju prostora na kojem živi, razmišlja o podrijetlu zajednice, povijesnom kulturnom ili pak vjerskom nasljeđu.

slika_uz_HAZUO identitetu zajednice na određenom prostoru može se govoriti i s pomoću analize književnih poetika, književne infrastrukture ili pak kruga čitatelja. Isto tako, identitet hrvatske književnosti može se čitati i u vlastitoj nacionalnoj povijesti, ali i u povijestima književnosti susjednih kultura koje je pokušavaju upisati u historiografski kod vlastita povijesnog nasljeđa.