Utorak, 15 Ožujak 2016 10:14

Ostaje vjerna smjelosti svojega izričaja

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PREDSTAVILA NOVU KNJIGU POEZIJE U FOTOKLUBU ZAGREB I GRADSKOJ LOŽI U ZADRU -

ZAGREB, ZADAR - Istaknuta požeška književnica Lana Derkač, koja piše poeziju, prozu, drame i eseje, gotovo svake godine objavi novo djelo u nekom od tih žanrova. A prošle su joj godine izašle čak dvije knjige – u ožujku joj je objavljena zbirka eseja pod naslovom Strateg, a na samome kraju godine – u prosincu – Hrvatsko društvo pisaca objelodanilo joj je novu knjigu poezije Posvajanje neba. Sada su pak na red došla javna predstavljanja te nove IMG 3695Lanine poezije, a prvi su je mogli čuti Zagrepčani i Zadrani.

Naime, požeška je književnica poeziju iz zbirke Posvajanje neba čitala na prigodnom nastupu triju pjesnikinja za Dan žena u Fotoklubu Zagreb. Uz Lanu, svoje su pjesme čitale Neva Lukić (čija je nova knjiga također objavljena u nakladi Hrvatskog društva pisaca) i Darija Žilić. Te je večeri u Fotoklubu predstavljen i zadnji broj časopisa „Poezija“. O njemu je govorio urednik Ivan Herceg, a o fotografijama Valentine Bunić, koje su objavljene u tom broju, povjesničarka umjetnosti Ana Kršinić Lozica.

A u Zadru nekoliko dana kasnije Lana Derkač svoju je novu zbirku pjesama predstavila zajedno s knjigom poezije Vrt Tomislava Marijana Bilosnića. Njihovi su stihovi ispunili posebno lijep prostor Gradske lože na Narodnome trgu u samom središtu grada, gdje je zadarski Narodni muzej postavio izložbu Dodir nježnosti umjetnica iz fundusa Samoborskog muzeja. Predstavljanje dviju knjiga organizirali su zadarski Ogranak Društva hrvatskih književnika i Udruga 3000 godina Za dar, a o njima je govorio Davor Šalat.

IMG 3746Inače, o pjesmama iz zbirke Posvajanje neba već je pisala urednica na Trećem programu Hrvatskog radija Irena Matijašević. „Začudnost, nepredvidljivost asocijacija, antropomorfizacija stvari i pojava – to su najuočljivije značajke pjesničkog rukopisa Lane Derkač, pjesnikinje koja već godinama uspješno gradi moderne bajke s elementima groteske. Čitava je priroda bolnica, kaže Derkač, i to je nosiva tema njezinih novih pjesama. Umjesto da prirodu nazovemo neiscrpnim vrelom, ili nešto slično tome, Derkač je izravno imenuje bolnicom, ostajući vjerna smjelosti svojega izričaja i pustolovnim skokovima koji prelaze umjetno stvorenu granicu ljudskog i prirodnog“, zapisala je, između ostalog, Irena Matijašević.