Srijeda, 16 Ožujak 2016 11:26

Izložba male sive haljine

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

POŽEŽANKA NA SARAJEVSKOM FESTIVALU -

SARAJEVO - 32. Internacionalni festival Sarajevo “Sarajevska zima 2016” koji se održava od 7. veljače do 21. ožujka pod motom DUŠA/duša umjetnika-duša grada ove godine ugostio je i jednu Požežanku. U kategoriji likovne umjetnosti svoj projekt "MALA SIVA HALJINA / LITTLE GRAY DRESS" izložbom u Historijskom muzeju Sarajevo predstavila je autorica Sonja Hržina Majstorović.

- Iako je iznesen u klasičnoj slikarskoj formi akrilika na platnu, moj rad je, ustvari više konceptualan i na neki način objedinjuje literarno i likovno. Kratka priča „ Mala siva haljina“ osvojila je prvu nagradu na natječaju koji je 2015.g. raspisala Židovska općina Virovitica u sklopu projekta „Auschwitz,70 godina poslije“. Priču sam izvizualizirala tako što sam ju u image dd37c08e781eed44af26a7b7652b061666ee61a128936928cb79f5ace3d9fac0 V 1cijelosti ispisala na platnu, naslikala malu sivu haljinicu te ubacila svoje autoportrete koji su isprintani digitalnim printom na platnu te montirani kao stranica (anex) koja skriva haljinu – ističe autorica.

Akademska slikarica, rodom iz Požege, od ranoga djetinjstva živi u Zagrebu, gdje je 1982. maturirala u Školi za primijenjenu umjetnost na odjelu za keramiku, a 1988. diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u klasi Vasilija Jordana. Godine 1993. sa suprugom, slikarom Markom Majstorovićem, odlazi na studijsko usavršavanje na Cité internationale des arts u Parizu. Po povratku ostvaruje status samostalne umjetnice pri Hrvatskoj zajednici samostalnih umjetnika (HZSU). Članica je Hrvatskog udruženja likovnih umjetnika u Splitu (HULU). Izlagala je na mnogobrojnim samostalnim i skupnim izložbama, a našim čitateljima Sonja se prvi puta predstavlja sudjelovanjem na natječaju tjednika Kronika “Pišem ti pjesmu” gdje osvaja drugo mjesto pjesmom „Dobro ugođeni život“, a sudjeluje i na 4. natječaju za kratku priču. 

- Iako se radi o logoraškoj haljini koja progovara o tragičnoj sudbini, uz sav pijetet koji zaslužuje, “mala siva haljina“ uspostavlja dijalog između različitosti. Ona nije ni crna ni bijela. Ona je neutralno siva i na taj način daje NADU. Ona je habit svih žena, bez obzira na njihovu boju kože, religiju ili spolnu orijentaciju. Simbol je praštanja i pobjede ljubavi. Ona je univerzalna DUŠA. Mala siva haljina „desila“ mi se u Sarajevu i bila je to čista impresija koju sam ekspresivno pretočila u riječi, a potom ih prenijela na platno. Ta inspiracija je postala tako snažna da mi je postala skoro neki lajtmotiv – dodaje Sonja.

Tekst: Lana Protić Malbašić Foto: Sonja Hržina Majstorović