Nedjelja, 20 Ožujak 2016 12:40

Prigodnim plaketama zahvalili se svima na pomoći u proteklih 20. godina

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

TRADICIONALNA JUBILARNA 20. „LIČKA VEČER“ U POŽEGI OKUPILA BROJNE LIČANE I PRIJATELJE LIČANA -

POŽEGA – Ličko zavičajno društvo „Vila Velebita“ iz Požege organiziralo je svoju tradicionalnu i jubilarnu 20. „Ličku večer“, koja je okupila brojne Ličane u Požeštini, ali i šire u Slavoniji te njihove brojne njihove prijatelje. Gotovo petstotina gostiju okupilo se u Restoranu Sara u babinom Viru, a Ličku večer pohodili su i visoki gosti iz politike i samouprave, požeški gradonačelnik Vedran Neferović, zamjenik Darko Puljašić i predsjednik Vijeća Nino Smolčić, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i IMG 4783njegov zamjenik Ferdinand Troha, saborski zastupnik Pero Ćosić iz Slav. Broda, brojni čelnici ličkih udruga od Zagreba i cijele Slavonije te gospodarstvenici i kulturnjaci iz ličkih općina i gradova.

LZD Vila Velebita je nositelj i kulturnog života grada Požege, jer organizira koncerte sa svojim mješovitim pjevačkim zborom, organizira promocije knjiga, izložbe eminentnih likovnih umjetnika, likovne kolonije i dr.

- 20 godina u životu čovjeka je dug period, a 20 godina u životu jedne udruge koja egzistira na dobrohotnosti svojih članova, na entuzijazmu u ovim dosta nemirnim i nepovoljnim okolnostima za udruge je nešto što ohrabruje. Kroz sve ove godine uspjeli smo predstaviti kulturni identitet Like požeškoj kulturnoj javnosti tako da smo ukupnim sadržajem svojih aktivnosti kroz glazbenu, likovnu, izdavačku i literarnu sekciju uspjeli ući u društvo više decenijskih društava i zajednica koje kreiraju kulturu u našem gradu i to nas posebno veseli. U proteklih 20 godina "Vila Velebita" organizirala je više od 30 koncerata u Hrvatskoj i inozemstvu, mnogobrojna predstavljanja vrlo vrijednih književnih naslova, a požeškoj javnosti predstavili smo i 30 recentnih likovnih imena. IMG 4792Sve naše sekcije vrlo su angažirane u kulturnom životu Požege, a kroz ovih 20 godina povezali smo se i s hrvatskim enklavama u Srbiji, Mađarskoj, Crnoj Gori i Sloveniji, nastojimo stvoriti jednu poveznicu s iseljenim Hrvatima i stvarati vrlo vrijedne kulturne veze – istaknuo je uvijek agilni predsjednik Udruge Ličana, prof. dr. sc Josip Fajdić. Zahvalio se svima na velikoj pomoći koju su im u tih dvadeset godina dali lokalna zajednica i gospodarstvenici, ali i ponovno istakao problem dobivanja izložbenih prostora Gradskog muzeja, koji su 160 dana u godini prazni, ali ih LZD Vila Velebita ne može dobiti za izložbe, iako su u Požegu doveli desetke najpoznatijih akademskih umjetnika.

Odličan uspjeh Ličkih večeri Fajdić je protumačio s odličnom zabavom, dobrim pjevačima i tamburašima, ove godine to su bili TS Džentlmeni iz Osijeka i Stjepan Jeršek Štef, dobrom gastronomskom ponudom i najvećom tombolom na ovim prostorima. Zapjevala je još i mlada solistica Ivana Galović, glazbena skupina Plitvički bećari iz Cetingrada s izvornim ličkim pjesmama, zapjevao je i poznati glas vinskog kardinala Vlade Bauera, a pjesmi nije mogao odoljeti ni već poznati pjevač, župan IMG 4813Alojz Tomašević, koji je zapjevao sa Štefom poznate slavonske pjesme. Mješoviti pjevački zbor pod ravnanjem Monike Sakač Botički otpjevao je uz državnu i Ličku himnu „Oj ti vilo, vilo Velebita“ te nekoliko starih ličkih napjeva.

Sve Ličane posebno je pozdravio požeški gradonačelnik Vedran Neferović, a zahvalio se članovima udruge što obogaćuju kulturni i društveni život ovog grad, te im poželio još puno ovakvih lijepih Ličkih zabava u Slavoniji.

Iako je predstavnik gospodarstvenika, Karlo Starčević vlasnik Pivovare Ličanka iz Pazarišta pozvao Ličane da se vraćaju u svoju Liku, koja je ostala prazna, koja ih treba, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević je istakao da je Slavonija Ličane i do sada s radošću primala, a da će ih primati i dalje, jer su i oni pripomogli, a i dalje trebaju pripomagati opstanku Slavonije, kojoj prijeti „bijela kuga“. Pozvao ih je da pomognu da Slavonija ponovno postane bogata, da postane hrvatska Kalifornija.

Na ovoj jubilarnoj 20 Ličkoj zabavi Udruga i predsjednik Josip Fajdić uručili su zlatne plakete za 15-godišnju suradnju, aktivnosti i pomoć udruzi, gradu Požega, tvrtkama Spinot, Alles i Poljana, Stjepanu Jeršeku Štefu, Karlu Starčeviću, a srebrne plakete za 10-godišnju suradnju dobili su Požeško-slavonska IMG 4833županija, tvrtke Radić i Jani, te zaslužni pojedinci Zdravko Šag, Joso Orešković, Jozo Jurković, Ivo Bušić, Stjepan Šop, Milan Majetić, Zlatko Vuković, Ivan Ceranić i Ante Kolić. Članovi društva na kraju su uručili i plaketu svom dugogodišnjem predsjedniku dr. Josipu Fajdiću.

Tekst/foto: Vladimir Protić