Subota, 19 Ožujak 2016 11:43

„U životnom vrtlogu“

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

OBJAVLJENA PRVA ZBIRKA PJESAMA MIRE ŠULC -

JAKŠIĆ - Naše pjesme su naš dnevnik. Nije lako, s povjerenjem, naći i napisati iskrenost, koju će stranac razumjeti i priznati. Nije lako privući čitatelja, paziti na stilske figure, veličinu rječnika, pjesničke slike, stihove, kitice, rimu…. A po tome se dijele pravi pjesnici od drugih. Možemo čitati, brojati riječi, kitice, stihove, ali pravo razumijevanje nećemo postići. To je pjesnikova tajna, snaga pisanja, ljubav prema riječima, igra stilskih figura, ples slika, vrtlog misli, ritam rime – istaknula je u predgovoru urednice mr. sc. Lidija Pecko, predstavljajući tako prvu zbirku poezije Mire Šulc "U životnom vrtlogu".

IMG 8009Mira Šulc rođena Hruška u Bjeliševcu. Po zanimanju je krojačica, a udana je u Jakšić, gdje živi i danas. Majka je dvoje djece i baka troje unučadi. U djetinjstvu i mladosti pisala je poeziju koja je bila objavljivana u tadašnjim tiskovinama. No, život je prekinuo njenu veliku ljubav prema pisanju, ali ona je uvijek bila zatomljena u njoj. Nakon bolesti i četrdeset godina, ponovno piše. Član je Udruge zavičajnih pisaca i slikara Požeško-slavonske županije "Matko Peić". Piše o proživljenom, viđenom i sanjanom životu. Uvijek dosljedna svojim životnim idealima: vjeri, obitelji, tradiciji i domovini. Mira Šulc sudjelovala je na natječaju „Pišem ti pjesmu“, tjednika Kronika požeško-slavonska sa svojim pjesmama.

- Zbirka poezije „U životnom vrtlogu“ „tkanica je života“ pjesnikinje Mire Šulc. U pjesme su utkane, kako sama autorica kaže „najfinije niti“ i „značajni trenutci“ pjesnikinjina života. Svojim stihovima autorica je obgrlila svoje najdraže: životnog suputnika, djecu, unučad, roditelje i sve drage ljude. Zbirka se sastoji od nekoliko dijelova tematski različitih, ali izričajem prepoznatljivih. Stihovi su spoj tradicije i moderne poezije. U prvom dijelu koji nosi naslov „Rukom svojom dotaknuo si mene, Gospodine“ prevladavaju duhovne pjesme u kojima autorica iskazuje svoj odnos prema Bogu, vječnosti, životu kao Božjem daru, sjećanju na djetinjstvo, mladost, tradiciju... U drugom dijelu zbirke prevladavaju refleksivne pjesme. Pjesnikinja pjeva o ljubavi, mudrosti, sjećanjima na mladost, o snovima, svojim bližnjima. Između ostalih ističu se pjesme Mi to možemo, Hrabra žena i Moja tkanica. Treći dio zbirke nosi podnaslov „Dolina moga djetinjstva“, a pjesme odišu toplinom uspomena na djetinjstvo, baku , djeda, ljubav, mladenačke čežnje i zanose... (Krilo predaka, Bakini muškatli, Za moju majku) – rekla je lektorica i recezentica zbirke Milka Paponja prof. Posljednji dio zbirke nosi naziv Mladenački snovi, a u njemu se nalaze pjesme koje je Mira Šulc pisala prije više od 40 godina.

Zbirka poezije "U životnom vrtlogu" objavljena je na 160 tvrdo ukoričenih stranica, u nakladi od 500 primjeraka, a stihovi su obogaćeni i umjetničkim djelima članova udruge "Matko Peić" te fotografijama iz osobnog albuma pjesnikinje. Zbirku je za tisak uredio Tomislav Šulc, dipl.ing. dok je grafičku pripremu radila Lana Protić Malbašić, a tisak Agencija za marketing Kruna iz Požege.

- Sudjelovati u ostvarivanju nečijih snova najljepši je dio ovog posla. Ovdje stvaramo nečije životno djelo i prema tome se uvijek odnosimo s poštovanjem koje zaslužuje. Zbirka pjesama nikada nije i ne može biti samo još jedan poslovni projekt jer je toliko emocija, toliko intimnosti utkano u svaki taj stih, u svaku stranicu i uistinu mi je čast što mogu biti dio toga - istaknula je Lana Protić Malbašić, grafička urednica zbirke.

- Što mogu reći o ovoj knjizi? Svaki put kada ju čitam je drukčija, baš kao i ja. Ona odražava nevidljivo i neshvatljivo. Pronalazim teme koje dotiču i mene: mladost-starost; ljutnja-oprost; bunt-blagost; hrabrost-nemoć; nesigurnost-pouzdanje; sumnja-vjera; tuga-radost… Primjećujem da je puna kontradikcija… baš kao i život – rekao je u svom osvrtu na knjigu vlč mr. Marijan Pavelić, predstojnik biskupijskog ureda za odnose s javnošću.

Tekst/foto: Lana Protić Malbašić