Utorak, 19 Travanj 2016 14:05

Bogat program u Noći knjige

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

OVOG PETKA U GRADSKOJ KNJIŽNICI I ČITAONICI -

POŽEGA - Na konferenciji za novinare ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Aleksandra Pavlović najavila je program ovogodišnje Noći knjige. Sve će započeti kod mini knjižnica u petak 22. travnja u 17 sati akcijom nazvanom „Požega voli mini knjižnice“ kojom se želi poručiti kako, unatoč pojedincima koji su u nekoliko navrata devastirali mini knjižnice, ne mogu uništiti svrhu njihova nastanka, slobodnu razmjenu knjiga i ljubav prema čitanju. U Noći knjige za građane će biti otvoreni i knjižnični stacionari i to od 18 do 20 sati (stacionar u Velikoj će raditi od 16 do 19 sati) u kojima će se održavati akcije upisa za 50 kuna i oprost zakasnine. Iste akcije održat će se i u matičnoj knjižnici i to od 18 do 22 sata.Aleksandra Pavlović

- I ove smo se godine potrudili pripremiti aktivnosti, manifestacije i akcije za sve dobne skupine naših korisnika, odnosno građana Požege. Novost je da smo se ove godine proširili tako da se naši događaji ne odvijaju samo u knjižnici, nego se događaju i kod naših mini knjižnica te u našim stacionarima - rekla je na konferenciji Aleksandra Pavlović te dodaje da će Noć knjige Gradskoj knjižnici trajati od 18 sati do 1 sat iza ponoći s bogatim i raznovrsnim programom, za sve uzraste i sve ukuse ljubitelja knjige, filma ili glazbe.
- Imamo dvije vrlo zanimljive cjelovečernje akcije. Jedna od njih se zove „Čitam“ što je, primijetili ste, postala naša parola i zaštitni znak u proteklih godinu dana, a kojom će u Noći knjige od 18 sati pa sve do 23 sata ispred zgrade knjižnice biti akcija neprekinutog javnog čitanja. Odabrali smo jedan naslov koji će naši volonteri čitati od početka do kraja. Knjigu koju smo odabrali građani će moći i posuditi te smo je stoga pripremili u puno primjeraka. Druga akcija koju smo pripremili odvija se na odjelu za odrasle i zove se „Knjiga bez lica“. Naime, postoji jedna teorija da ljudi biraju knjige na osnovu estetike, odnosno ljepote naslovnice te knjige. Mi se suprotstavljamo tome tako da smo odabrali 50-ak novih knjiga koji do sada nisu bile u fondu koje ćemo umotati u neprozirni papir i ponuditi svima onima koji se te večeri upišu na odjelu za odrasle – objasnila je ravnateljica Pavlović.

Od 20 sati slijedi živa izložba fotografija s natječaja "Knjiga svaki dan - Ja sam knjiga". Na natječaj je pristiglo 200 fotografija od ukupno 101 autora od kojih će biti prikazano 30 odabranih, a izložbu će otvoriti poznati fotograf Damir Hoyka. Program za djecu počinje u 18 sati i 30 minuta kazalištem sjena, nakon čega slijedi pričaonica i čitaonica o igračkama te radionice izrade glagoljičkih znakova i igračaka. Program za mlade i odrasle započinje u 19 sati prezentacijom Tina Englmana na temu "Računalne igre kao interaktivni medij", a zatim će uslijediti putopisno predavanje Boška Soldića. Od 20 sati i 30 minuta paralelno će se održavati požeški book kviz koji će voditi Hrvoje Vlahov, prezentacija projekta mobilnosti Ekonomske škole Požega i proglašenje pobjednika natječaja "Punk's Not Dead". U 22 sata bit će proglašen pobjednik foto natječaja "Knjiga svaki dan – Ja sam knjiga".
U sklopu ovogodišnje Noći knjige bit će otvorene tri izložbe, održat će se dvije glazbene slušaonice, dvije prezentacije, putopisno predavanje te brojne druge aktivnosti među kojima će zasigurno svatko pronaći nešto za svoj ukus.

Tekst/foto: Vanja Protić