Srijeda, 20 Travanj 2016 11:26

Ovogodišnja tema „Znanost i umjetnost“

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ZAPOČEO 14. FESTIVAL ZNANOSTI 2016. U POŽEGI -

POŽEGA – Po treći puta u Požegi se organizira Festival znanosti, koji je 14. po redu i odvija se u još dvadesetak gradova u Hrvatskoj. Organizator i ovogodišnjeg festivala u Požegi je Povijesno društvo Požega. Cilj Festivala znanosti je popularizacija i približavanje znanosti ljudima koji se znanošću ne bave.

vinko tadic- Tema ovogodišnjeg Festivala znanosti je „Znanost i umjetnost“, a ove godine u Požegi je zbog slabijeg financijskog stanja organizatora program nešto skromniji, no zadržali smo kvalitetu festivala. Organizirali smo dva predavanja, jedno predstavljanje knjige, radionicu i jedan kviz znanja za učenike 5. i 6. razreda osnovne škole. U realizaciji su nam pomogli Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Požegi u čijim prostorijama se i održavaju neke od aktivnosti – rekao je Vinko Tadić, predsjednik Povijesnog društva Požega.

Sve je započelo nakon otvorenja predavanjem koje je održao prof. povijesti Goran Đurđević „Enter i dva klika“ na temu informacijsko-komunikacijske tehnologije u nastavi.

- Festival traje cijeli ovaj tjedan, a nakon prvog predavanja slijedi radionica za učenike od 5. do 8. razreda također s tematikom informacijsko-komunikacijske tehnologije, zatim slijedi u Gradskoj knjižnici kviz za učenike 5. i 6. razreda iz povijesti koje vodi kolega Bojan Miščević a obrađuje teme iz povijesti nastavnog gradiva. U požeškoj Gimnaziji bit će organizirano predstavljanje knjige Edde Dubravec i Zdenka Samardžije „ Društvena angažiranost redovničkih zajednica u Baranji, Slavoniji i Srijemu. Festival zaključujemo u petak ponovno ovdje u HAZU sa predavanjem Igora Despota „Analiza imena i ranog djelovanja JAZU“ - istakla je Kristina Rupert, učiteljica povijesti, koordinatorica događanja.

Sva predavanja, radionice i kviz su prilagođene učenicima osnovnih i srednjih škola te djeci s posebnim potrebama, dok su ostale teme prihvatljive i odrasloj publici.

Tekst/foto: Vladimir Protić