Ponedjeljak, 21 Svibanj 2012 12:08

Najavljena objedinjena dva festivala

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

FESTIVAL PJESME I GRAŠEVINE KUTJEVO 2012.  -

KUTJEVO – Festival Zlatne žice Slavonije koji je prošle godine imao premijeru u Kutjevu i Festival graševine koji se već niz godina odvija u Kutjevu spojili su se u jedinstvenu manifestaciju Festival pjesme i vina  koji će se održati u Kutjevu 01. i 02. lipnja. – Sinergija ova dva festivala Kutjevu i Kutjevčanima će donijeti puno. Sve će početi svečanom povorkom u petak 01. lipnja u kojoj će sudjelovati folklorna društva, limena glazba, konjanici i konjske zaprege i ostale udruge ulicama grada Kutjeva do kutjevačkog dvorca gdje će se odvijati sve manifestacije – rekao je gradonačelnik Ivica Nikolić, ispred grada Kutjeva koji je pokrovitelj ove objedinjene manifestacije.

- Udruženi kutjevački vinari, njih 19 dali su svoje vino od kojega će se 28. svibnja u vinariji Galić napuniti 1.300 butelja jedinstvene Festivalske graševine koja će biti službeno vino festivala. Svi posjetitelji će moći nabaviti etui i čašu sa kojom će moći kušati vino kod svih vinara, a za obilazak podruma vozit će vinski vlakić. Po tradiciji birat će se vinska kraljica i vinske princeze, ocjenjivat će se najbolja etiketa na vinu, proglasiti najbolja fotografija graševine u cvatnji i uručiti šampionska priznanja za graševine koje su zaslužile priznanja na ocjenjivanju graševina – navela je samo dio bogatog vinskog programa predsjednica udruge vinara Zorica Tandara.

Festivalske večeri i pjesme najavio je umjetnički direktor festivala Augustin Jelušić. – Na polufinalnoj večeri izvest će se 17 pjesama od kojih dvije po odluci stručnog žirija idu u finalnu večer. Nakon polufinalne večeri svoj cjelovečernji koncert izvest će tamburaški sastav Gazde u sklopu obilježavanja 20 godina rada. Na finalnoj večeri čut ćemo 20 pjesama svih eminentnih izvođača tamburaške glazbe, ali i najslušanije pjesme s prošlogodišnjeg festivala, koje će biti i nagrađene. Nagradit će se i najslavonskiji tekst po odluci Radio Osijeka – rekao je Jelušić.

U sklopu festivala bit će održano i natjecanje u kuhanju lovačkog gulaša za novinarske ekipe hrvatskih medijskih kuća, stručni skup i predavanje za vinare, a na festivalu se očekuju i planinari iz cijele Hrvatske koji tradicionalno pohode kutjevačka gorja i sudjeluju u vinskim manifestacijama.