Četvrtak, 21 Lipanj 2012 10:27

Raznolikost običaja, pjesme i plesova

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

30. SMOTRA FOLKLORA LIDAS PLETERNICA  -

PLETERNICA – Jubilarna 30. Smotra folklora LIDAS – Lipanjskih dana amaterskog stvaralaštva održana je u nedjelju 17. lipnja u pleterničkom sportskom parku. Organizator je KUD Orljava, koji ove godine slavi 35. godišnjicu postojanja i rada, koji u Pleternici čuva običaje, pjesme i plesove pleterničkog kraja. – Od 1977. KUD Orljava je čuvar baštine, a djelujemo u tri sekcije, dječjoj, velikoj plesačkoj i tamburaškoj. Kroz ovu smotru folklora želimo pokazati raznolikost običaja, plesova i pjesama u hrvatskoj ali i izvan nje. U nizu smotri folklora, ova 30. ističe se po svojoj raznolikosti koju čine zanimljive i bogate folklorne skupine svojim nošnjama, pjesmama i plesovima – rekao je Goran Kovačević, predsjednik KUD-a Orljava.

P6184125Na ovogodišnjem LIDAS-u nastupili su osim domaćina i KUD Ivan Filipović iz Velike Kopanice, KUD Jelenčanka iz Gornje Jelenske, Matica slovačka Kukučin Kuntarić Jakšić, KUD Zagrađe iz Zagrađa, KUD Rakitno – Zavičajna udruga Hercegovaca Požega, KUD Svilenka Buk, KUD Dukati Svinjarevci, KUD Zavičajno društvo Rama Pleternica, KUD Slavonija Đurđanci, KUD Tkanica Alilovci, KUD Šiljakovina iz Šiljakovine i HKUD Vladimir Nazor iz Sombora.

P6184198Smotri je prethodila svečana povorka uz pjesmu i ples sa svim sudionicima ulicama grada Pleternice, koju su predvodili jahači, te zaprege s dvoprezima i četveropregom svečano ukrašene. U kolima su u svečanim nošnjama svoga kraja članovi posade pjevali poznate napjeve i slavonske bećarce.

P6184146KUD Orljava u svojoj dugoj tradiciji nastupao je na brojnim smotrama u županiji i hrvatskoj, a posebno su ponosni na nastupe na Đakovačkim vezovima i Vinkovačkim jesenima. Nastupali su i u inozemstvu Luzern Švicarska, Hamburg i Munchen Njemačka, Barč i Pečuh Mađarska, Posušje BiH, Rim Italija i Krakow Poljska.