Ponedjeljak, 25 Lipanj 2012 20:53

Velikim krijesom proslavili dolazak ljeta

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

POŽEŽANI NASTAVILI SA DUGOM TRADICIJOM PALJENJA IVANJSKOG KRIJESA  -

POŽEGA – Dugu tradiciju koju bilježe kronike Požege i paljenja Ivanjskih kresova, te dočekivanja ljeta, Požežani su nastavili i u novije vrijeme. Tako već četvrtu godinu u organizaciji TZ grada Požege na Trgu sv. Trojstva priređuje se veliki Ivanjski krijes. Desetak godina prije paljenje Ivanjskog krijesa vratili su članovi društva Sveti Grgur. Ovogodišnji Ivanjski krijes velika je manifestacija koja okuplja veliki broj Požežana, ali i veliki broj izvođača u programu koji predstoji samom paljenju krijesa.

P6224414Tako je sve na trgu počelo još za dana sa nastupom Požeških mažoretkinja, plesačica Plesnog studija Marine Mihelčić i Plesne radionice Ilijane Lončar, plesačica Twirling kluba i Plesnog kluba Boa, tamburaša Požeškog tamburaškog orkestra, a posljednje zrake sunca ispratili su glazbenici tamburaškog sastava Da Capo.

P6224425Sada već u mraku, kada je isključena i javna rasvjeta na trg dolazi svečana kolona pod bakljama predvođena Gradskom glazbom Trenkovi panduri i članovima Povijesne postrojbe Trenkovi panduri, članova gradskog folklornog društva GKUD Požega u starogradskim nošnjama s požeškim gradonačelnikom Zdravkom Ronkom, koji je i zapalio Ivanjski krijes. - U ovoj najkraćoj noći u godini usmjerimo poglede prema požeškom nebu, obasjanom milijunima zvijezda, koje će večeras sjati samo za nas, kako bi razveselili i razgalili naše duše i naša srca. Zapalimo u ovoj ivanjskoj noći krijes kako bi uz pucketanje vatre slavili nadolazeće ljeto, ljepotu života i dobrotu jednih prema drugima. A svaka krijesnica večeras u ovoj noći neka rasvijetli naša srca, neka nam podari puno vatru života i snagu za iduće dane nadolazećeg ljeta. Radujmo se i slavimo rekao je gradonačelnik Ronko prije nego što je bakljom zapalio veliki krijes. U trenutcima rasplamsavanja krijesa s brda je grad zabljesnuo vatromet koji je prve sate toplog ljeta još više zagrijao.

P6224441Veliki Ivanjski krijes sačinjen od pet kubičnih metara velikih cjepanica bukve i breze ubrzo je digao svoje plamenove nekoliko metara u zrak, a tisuće iskrica letjele su po trgu. Na pozornici su sa svojim cjelovečernjim koncertom započeli Slijepi putnici, i veliki broj posjetitelja, odveli u noć, a krijes je jakim intenzitetom gorio još nekoliko sati.