Petak, 02 Studeni 2012 14:51

Kasne s izborima 16 mjeseci a sada žurba

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

SDP PLETERNICE ŽALI SE NA PROVOĐENJE IZBORA ZA MJESNE ODBORE -

PLETERNICA – Članovi Gradske organizacije SDP-a Pleternica tiskovnom konferencijom skreću pažnju na probleme koji se dešavaju oko izbora za 38 Mjesnih odbora na području grada Pleternice. Iako su raspisani tek nakon 16 mjeseci pošto su svi mandati istekli sada su se ostavili prekratki rokovi, sada se nekuda žuri. – Trebali su biti raspisani po zakonu u srpnju 2011. godine, stoga je pomalo čudno što su političkim strankama ostavili malo vremena kako bi mogli sudjelovati na tim izborima. Za prikupljanje očitovanja kandidata ostavljen je rok od 11 dana, što je za stranke gdje rade sve volonteri nedovoljno. Upute za provođenje izbora su nejasne, a nigdje izrekom nije napisano da uz popunjena očitovanja kandidata sa svim podatcima koji se na njemu traže treba biti i preslika osobnih iskaznica – obostrano. Zakonodavac nigdje ne navodi nikakve preslike osobnih iskaznica, već očitovanja kandidata ovjerava izborno povjerenstvo ili javni bilježnici – kaže predsjednik pleterničkih SDP-ovaca Ivan Tubić.

Stoga sve predane liste, njih 18 ispred SDP-a gradsko izborno povjerenstvo odbija. Ostavlja im 48 sati za prigovor, od kojih je već trećina prošla. U preostalih 30 sati uspijevaju preslikati osobne iskaznice za 12 lista, a kasnije im odbijaju još dvije liste neuvažavajući jednu zamjenu kandidata i zbog formalnosti navođenja naziva stranke.

O svemu su se žalili na Ministarstvo uprave te od ministra Arsena Bauka čekaju odgovor, a žalbu Ustavnom sudu na pogreške u proceduri provođenja izbora nisu podnijeli. Po mišljenju uglednog požeškog odvjetnika koji je analizirao obrasce izgleda da je nekom bilo u interesu ili cilju da SDP ima što manje lista ili da ih uopće nema. – Zar je izbornom povjerenstvu bilo toliko teško u jednom od uputstava napisati kako uz očitovanje kandidata trebaju i preslici njihovih osobnih iskaznica obostrano – pita Tubić na kraju.