Ponedjeljak, 12 Studeni 2012 19:59

Obećava puno energičniju Požegu

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

NINO SMOLČIĆ, KANDIDAT ZA GRADONAČELNIKA POŽEGE -

Požega mora biti gospodarski i društveno puno energičnija, generator razvoja naše županije, a odgovornost leži isključivo u primjeni progresivne i odgovorne politike koja nema alternativu i jedino ona može osigurati uključivanje Požege u tokove razvoja i smanjenje nezaposlenosti – ističe Nino Smolčić iz udruge Vrijeme je za Požegu, te kandidat za gradonačelnika Požege. On smatra da požeški proračun mora biti preko 80 milijuna kuna i da treba pokrenuti investicijski ciklus.

- Dosadašnja praksa bila je povećanje prihoda kroz povećanje poreza, doprinosa, prodajom imovine, podizanjem kredita, a mi priliku za većim prihodima nalazimo u većem stupnju stavljanja gradske imovine u funkciju razvoja, poticanjem svakog oblika poduzetništva bez obzira na broj zaposlenih sa posebnim naglaskom na realni sektor kako bi ostvarili što veću financijsku bazu i osiguranjem dodatnih sredstava kroz sufinancirane projekte od strane državnog proračuna i fondova EU. Ne postoji drugi model, a jedini uvjet je da imate ljude koje imaju znanja, hoće, mogu, žele i znaju komunicirati – tvrdi Smolčić te dodaje da je sadašnja politika napravila jednu veliku grešku, a to je da su sađenje cvijeća, bojanje fasada, uređenje mjesnih domova i kružni tokovi umjesto tekućeg održavanja i dijela civilizacijskog standarda postali strukturni trošak, okosnica gradskog proračuna. Takvi troškovi neće dugoročno podići razinu zaposlenosti, stvoriti nova radna mjesta, riješiti pitanje razvoja i to nije koncept stvaranja perspektive i osiguranja budućih prihoda.

- U posljednjih 10 godina potrošeno je milijardu kuna, a da se u Požegi nije riješio niti jedan strukturni problem. Sljedeće godine su izbori i građane će se pitati da li žele da se i dalje troši nova milijarda u bojanje i cvijeće ili će tražiti nove upravljačke politike i nove ljude – ističe Smolčić.