Subota, 02 Ožujak 2013 10:10

Podnijele kaznenu prijavu protiv Lesara

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

LABURISTICE USTALE PROTIV NELEGALNOSTI I DISKRIMINACIJE ŽENA - 

POŽEGA – Tiskovnu konferenciju zbog kršenja statuta, nelegalne skupštine i diskriminacije žena u požeškom ogranku Hrvatskih laburista, sazvale su tri članice, Božena Kurečić, Danica Martinović i Renata Pejnović. One tvrde da je predsjednik požeških laburista Dubravko Hranjec  sazvao izvanrednu izbornu skupštinu u Vidovcima, koja nije održana zbog nedostatka kvoruma, a onda tu skupštinu ponovio četiri dana kasnije. Za tu skupštinu nije poštivana procedura pozivanja, jer je sazvana samo jedan dan prije održavanja i to elektronskom poštom, što statut stranke ne predviđa, nego pozivanje najmanje pet dana prije održavanja skupštine.

Iako nelegalno sazvana, kaže Danica Martinović, mi smo nazočile toj skupštini, na kojoj je bilo samo 14 osoba, a još dvije su napustile skupštinu jer su vidjeli da nema kvoruma. – Prije skupštine sam saznala kako ogranak broji 33 člana, što bi prema našem statutu tražilo najmanje 17 članova za donošenje pravovaljanih odluka, a preostalo je samo 12 osoba na skupštini. Tada je došla i jedna glupa dosjetka, pa su neki članovi počeli vaditi punomoći, a taj institut ne postoji u statutu – kaže Martinovićeva, koja dodaje da iako su skretali pažnju na nelegalnost skupština je navodno održana a predsjednik Hranjec je kasnije obilazio članove i skupljao potpise ljudi o njihovoj nazočnosti na toj skupštini.

Iako je nekoliko dana prije skupštine tražila spisak članova da može kontaktirati ljude i lobirati za svoju kandidaturu u čelništvo ogranka, taj podatak nije dobila s obrazloženjem da je to tajna, kaže Božena Kurečić. Ona je unatoč tome istakla svoju kandidaturu na toj nelegalnoj skupštini, ali muški dio nije joj dozvolio iznošenje vlastitog mišljenja. Kakva je to demokracija, pita se Kurečić, kada ja kao žena ne mogu doći do izražaja. No najviše ju je povrijedilo mišljenje povjerenika laburista za županiju Davora Bošnjaka, koji joj je rekao da se stiša, da je sve zakonito, a da je ona zapravo prestara, bez auta i interneta što ne odgovara profilu laburista koji se kandidira za neku dužnost u ogranku.

Kako su o svemu obavijestile i središnjicu i samog Dragutina Lesara, koji nije reagirao na njihovu prijavu o krivotvorenju zapisnika, nego im poslao po njima bahati i uvredljiv e-mail, odlučile su podnijeti kaznenu prijavu protiv predsjednika Lesara.

Laburisti reagirali priopćenjem

Stranka je reagirala priopćenjem u kojem ističe da na njihovim listama za lokalne izbore ima čak 42% žena i da je optužba za diskriminaciju neutemeljena i zlonamjerna. Ističu i da je jedna od nezadovoljnih sudjelovala na skupštini požeškog ogranka kao ovjeroviteljica i svojim potpisom potvrdila točnost i valjanost skupštine. Svaki član koji smatra da skupština nije održana prema aktima stranke treba se obratiti Statutarnoj komisiji, a kolegice članice to pravo nisu iskoristile, a ako gospođe iz požeškog ogranka smatraju da su diskriminirane trebaju se obratiti Sudu časti, što također nisu učinile. Upravo te institucije kod laburista vode žene.