Subota, 26 Lipanj 2021 15:31

Nastradalo područje Požege obišla tri ministra iz Vlade RH i obećali žurnu pomoć

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

POŽEGA -  Postradalo podrručje grada Požege obišlo je troje ministara Vlade RH kako bi se na terenu uvjerili u posljedice nevremena te s lokalnim čelnicima razgovarali o što bržem načinu uklanjanja šteta. Na sastanku u županiji bili su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministrica poljoprivrede Marija Vučković i ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, te ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr. sc Damir Trut. S njima su razgovarali županica Antonija Jozić i gradonačelnik dr. sc.Željko Glavić sa suradnicima, načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević i načelnik Stožera CZ Požega Slavko Marinac. Nakon sastanka obratili su se prisutnim novinarima lokalnih i nacionalnih medija.

IMG 8744

Županica Antonija Jozić je najavila i dolazak ministra graditeljstva Darka Horvata te se zahvalila svima koji su došli uvjeriti se na licu mjesta u razmjere šteta koje je pričinilo jučerašnje nevrijeme. – Štete na građevinskim objektima, poduzetničkim prostorima, štete na odgojno-obrazovnim zgradama, zdravstvenim…su ogromne. Teško je govoriti o nekakvim vrijednostima, one su u desecima milijuna kuna. Ono što nekako najviše boli su štete u poljoprivredi. Osim grada Požege i općine Jakšić koji su zabilježili značajne štete na stambenim i gospodarskim objektima, u poljoprivredi je riječ o puno širem krugu: šteta ima i u Općini Kaptol, na području Grada Kutjeva i Grada Pleternice. Sastanak smo odradili, određeni konkretni koraci su dogovoreni i mi ćemo sad pristupiti žurnim procjenama šteta i zahtjevima za pomoć – rekla je županica.

Potpredsjednik Vlade Tomo Medved je podsjetio kako je jučerašnje nevrijeme druga nepogoda u manje od mjesec dana koja je zahvatila Požeško-slavonsku županiju. – Ovdje iz Požege upućujem jasnu poruku da će Vlada RH kroz sve oblike potpore pružiti pomoć u saniranju posljedica prirodne nepogode. Ono što je bitno za naglasiti je da ćemo već vjerojatno na sljedećoj sjednici Vlade donijeti određene odluke koje će biti konkretna pomoć. Čuli smo u kojim sektorima je najveća šteta, poglavito je vidljiva u poljoprivredi ali nažalost i na velikom broju obiteljskih kuća i gospodarskim objektima i objekata javne namjene. Nakon današnjeg obilaska ćemo informirati sve resore koji su nadležni za pružanje potpore. Ono što još želim naglasiti, kao i u svim sličnim prirodnim nepogodama, želim pohvaliti sve operativne snage, sve sastavnice Civilne zaštite koji su odradili svoj posao profesionalno, od uzbunjivanja, reakcije a na poseban način svim građanima i volonterskim organizacijama koje su odmah nakon prirodne nepogode pristupili sanaciji – rekao je Medved. Očekuje, dodao je, da će županija vrlo brzo Vladi dostaviti prve procjene štete i Vlada će odmah reagirati.IMG 8749

Gradonačelnik Požege dr. sc. Željko Glavić je podsjetio na nedavnu poplavu koja je pričinila velike štete a onda je tu jučer ‘ponovio’ led. – Svi objekti javni i privatni su stradali, krovovi su na svim zgradama manje ili više oštećeni. Velike su štete i na gospodarskim objektima. Velike firme poput Plamena, Colora, Allesa, Magme, Spin Vallisa su pretrpile velike štete. Voćnjaci i ostale poljoprivredne površine su uništeni do neprepoznatljivosti. Zahvaljujući svim nadležnim službama uspjelo se sanirati ono što je hitno, čiste se prometnice, popravljaju krovovi da ne bi netko stradao,..ali ono što slijedi nakon toga, naravno, mi nećemo moći sami obnoviti i stoga se zahvaljujem i predsjedniku Vlade i svima koji su danas došli u Požegu. Očekujemo da će, nakon ovog posjeta i nakon što se uvjere u razmjere štete, nacionalne razine stići i odgovarajuća pomoć koja mora biti žurna jer ovo su štete koje ne trpe odgađanje – rekao je gradonačelnik Glavić.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je podsjetila kako je poljoprivreda specifična gospodarska djelatnost koja je posebno izložena elementarnim nepogodama. – S obzirom na razdoblje godine u kojem jesmo, imamo i dodatne štete pa su nam na nekim poljoprivrednim gospodarstvima štete i 100-postotne. To unosi dodatni nemir među naše poljoprivrednike. Pored redovnih mjera koje imamo i kojima pomažemo saniranje elementarnih nepogoda, poput sufinanciranja mjera osiguranja, obnove poljoprivrednih potencijala putem mjere 5 Programi ruralnog razvoja koje će pomoći da se sanira i obnovi poljoprivredna proizvodnja u ovim krajevima, ponovit ću, ono što je istaknuo i potpredsjednik Vlade, ova Vlada i Ministarstvo poljoprivrede će iznaći u kratkom roku dodatni mehanizam potpore poljoprivrednicima jer oni od nečega moraju živjeti i trebaju imati dokaz da nisu prepušteni sami sebi. I neće biti – istakla je ministrica Vučković.

IMG 8752

Ministar Josip Aladrović je podsjetio i na druge krizne situacije, od epidemije koronavirusa i potresa u Zagrebu, odnosno na Banovini. – I ovdje ćemo, kao i u tim situacijama, pokazati snagu Vlade RH koja je na raspolaganju vlastitim građanima. Bili smo na raspolaganju zaposlenicima i gospodarstvenicima tijekom ove krize, tako ćemo i sada biti na raspolaganju u smislu podrške i financijske pomoći građanima Požeško-slavonske županije. Ono što želim vrlo jasno poručiti je da ćemo određenu alokaciju sredstava osigurati odmah a to će biti vjerujemo na dnevnom redu Vlade već u četvrtak – obećao je ministar Aladrović.IMG 8761

Obišli su poljoprivredne površine i voćnjake Poljoprivredno-prehrambene škole Požega, te još nekoliko lokačlcija na području grada Požege.

autor Vesna Milković i Vladimir Protić