Četvrtak, 16 Svibanj 2013 10:51

Podrška Ivici Peraku, kandidatu za gradonačelnik

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

PREDIZBORNI SKUP HSS - HDZ- HSP dr. ANTE STARČEVIĆ ZA KUTJEVO

 

KUTJEVO – Veliki predizborni skup podrške zajedničkom kandidatu za gradonačelnika Kutjeva Ivici Peraku ispred koalicije Hrvatske seljačke stranke, Hrvatske demokratske zajednice i Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević održan je u kutjevačkoj Kino dvorani. IMG 8686Pred punom dvoranom skupu se obratio nositelj liste za Skupštinu požeško-slavonske županije Marijan Aladrović koji je iznio što je sve u proteklom mandatu kao župan postigao od programa u prošlom mandatu. Kandidat za Požeško-slavonskog župana Alojz Tomašević iznio je svoj program u daljem razvoju županije. Skupu se obratio i saborski zastupnik i predsjednik ŽO HDZ-a Franjo Lucić, koji je istakao podršku HDZ-a zajedničkom kandidatu za kutjevačkog gradonačelnika. Program HSS-a u prošlom mandatu u potpunosti je ispunjen, istakao je predsjednik ŽO HSS-a Željko Jakopović, dosadašnji zamjenik župana za gospodarstvo i ponovno kandidat za tu funkciju koalicijske liste ove tri stranke za Požeško-slavonsku županiju.

Skupu se obratio i kandidat za kutjevačkog gradonačelnika Ivica Perak: - Kutjevo se nakazi na prekretnici. naš grad ima prebogatu povijest i ogromne potencijale koje do danas nismo iskoristili na najbolji mogući način. Vrijeme je da se konačno pokrenemo i napravimo nešto za budućnost našeg grada. Samo grad koji se gospodarski ravnomjerno razvija, stvara nova radna mjesta i nove vrijednosti može ići naprijed. Kutjevu nudimo novi preporod – prije svega onaj gospodarski preporod koji je temelj cjelokupnog razvoja društva. On će donijeti nova radna mjesta i zaustaviti odlazak mladih iz našeg grada. Borit ćemo se za razvoj poljoprivrede i turizma po kojemu je Kutjevo nadaleko poznato. Ulagat ćemo u izgradnju novih škola, razvoj sporta i obnovu sportskih objekata. Obzirom da smo mi jedan od najmlađe proglašenih gradova u Hrvatskoj, nije nam cilj samo da kažemo da živimo u gradu, nego da sveopćom decentralizacijom koja je u ovoj zemlji nasušna potreba, dobijemo Ured državne uprave kako naši građani ne bi sve svoje probleme rješavali u županijskom središtu. Još je potrebnija financijska decentralizacija jer što će nam jedinica lokalne samouprave ako nemamo financijsku neovisnost. Iskoristimo potencijale i energiju koju imamo i od Kutjeva napravimo mjesto vrijednim življenja.

Razvijati gospodarstvo, poljoprivredu i zapošljavati

hdz KutjevIvica Perak je istakao da ova sadašnja garnitura na vlasti u gradu Kutjevu nije odradila potrebno za razvoj, nego je taj razvoj zaustavila. – Moramo snažnije razvijati industrijsku zonu Kamenjača, stimulirati malo i srednje poduzetništvo i samozapošljavanje, stimulirati stočarsku, ratarsku, povrtlarsku, voćarsku i vinogradarsku kooperaciju, stimulirati postojeće gospodarstvenike i dovoditi nove koji će zapošljavati mlade ljude na području grada, dovesti ispostavu Hrvatskog zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo za istočnu Hrvatsku u Kutjevo. Poljoprivredne proizvođače organizirati u klastere kakve poznaje Europa, preko kojih bi mogli nabavljati repromaterijal za proizvodnju i plasirati poljoprivredne proizvode na zahtjevno europsko tržište.

Europske fondove i mi možemo koristiti kao drugi gradovi

Ivica Perak smatra da se mora odmah prići osnivanju komunalnog poduzeća „Kutjevački komunalac“ koji bi mogao pomoći u razvoju komunalne infrastrukture. – Dovesti asfalt pred svaku kuću, svakom domu osigurati vodu i odvodnju, asfaltirati Vinsku cestu od Kutjeva preko Mitrovca do Vetova u dužini od 7 km, asfaltirati tzv. Kuljanski put od Kutjeva do Kule u dužini od 3 km, asfaltirati pristupni put Novi Mitrovac – Mitrovac u dužini od 1,2 km, asfaltirati pješačku stazu od Ovčara kroz naselje Vetovo do osnovne škole u dužini od 2 km, asfaltirati oba 'Brda' u Vetovu, dovršiti uvođenje vanjske rasvjete u svim naseljima, sanirati divlja odlagališta, izgraditi prečistače otpadnih voda, izgraditi akumulacijska jezera za pitku vodu i navodnjavanje. hdz KutjeBolje povezati grad s više autobusnih linija prema Požegi, Osijeku, Slav. Brodu i Zagrebu, te sa zainteresiranim investitorima izgraditi autobusni kolodvor. Mora se modernizirati Tržnica kojom bi upravljao Kutjevački komunalac, a sve ove projekte moguće je ostvariti uz pomoć fondova Europske unije, koje koriste i drugi gradovi na području naše županije pa to možemo i mi.

Razvijati turizam, obrazovanje, zdravstvo, kulturu i sport

Ivica Perak tvrdi da se mora poboljšati turističku ponudu na bazi vinogradarstva, vinarstva i vjerskog turizma. – Otvoriti vinogradarsko-vinarski muzej čija bi baza bila bogata ostavština baruna Zdenka Turkovića, Dvorac Kutjevu u dogovoru s vlasnikom privesti svrsi, bilo lječilišnoj, turističkoj, društvenoj ili vjerskoj. Obnoviti izletišta iznad Kutjeva i Vetova, osnažiti naše najznačajnije turističke manifestacije Vincelovo, Martinje i Festival graševine te organizirati nove. Osnažiti župu Rođenja Blažene Djevice Marije Kutjevo kao Marijansko svetište, snažnije pomagati kulturno umjetnička društva i slične udruge. Moramo se izboriti za ispostavu HZZO-a u Kutjevu, vratiti medicinskog laboratoriji pri Domu zdravlja u Kutjevu, pokušati jednu od brojnih napuštenih zgrada pretvoriti u dom za starije i nemoćne osobe. Stvoriti uvjete za srednju školu i strukovnu školu poljoprivredno-obrtničkog tipa za što već postoji jednoglasna odluka Županijske skupštine. U sport i razvoj sportskih sredstava moramo ulagati značajnija sredstva, pogotovo za mlađe kategorije. Kulturni život grada moramo obogatiti sadržajima i događajima za mlade ( koncerti, kazališne predstave i dr.)

Zaustaviti iseljavanje iz kutjevačkog kraja

Lošu demografsku sliku i odlazak stanovništva Ivica Perak namjerava boljim vođenjem pronatalitetne politike: - Stimulativnim mjerama, najmanje 2.500 kuna po novorođenčetu pokušati popraviti lošu demografsku sliku, stipendijskim ugovorima vezati mlade i stručne ljude za ostanak u Kutjevu. U perspektivi izgraditi kvalitetniju i veću sportsku dvoranu, otvoreni bazen i nekoliko teniskih terena. kvalitetnije održavati postojeće sportske objekte u Kutjevu, Vetovu, Ovčarama, Bektežu, Kuli i Graabarju – ističe Ivica Perak u svom izbornom programu koji su podržali HSS, HDZ i HSP AS.