Srijeda, 06 Srpanj 2022 08:47

Ulazak u europodručje i Schengen iznimna su postignuća Hrvatske

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

“Hrvatska ispunjava sve kriterije za uvođenje eura kao rezultat ambicioznih, odlučnih, vjerodostojnih i održivih napora hrvatske vlade i hrvatskog naroda”, navodi se u izvješću o uvođenju eura u Hrvatskoj 1. siječnja 2023. o kojem se danas raspravljalo u Europskom parlamentu.

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak sudjelovala je na raspravi o uvođenju eura u Hrvatskoj 1. siječnja 2023. Istaknula je da Hrvatska smatra ulazak u eurozonu i schengenski prostor strateškim ciljevima kojima će se dublje integrirati u Europsku uniju.

“Ponosna sam što mogu danas u ovome parlamentu reći kako se u izvješću podržava uvođenje eura u Hrvatskoj 1. siječnja 2023. te konstatira da Hrvatska ispunjava sve kriterije za uvođenje eura kao rezultat ambicioznih, odlučnih, vjerodostojnih i održivih napora hrvatske vlade i hrvatskog naroda. Primili smo i prijedlog Vijeća da se granične kontrole ukinu s početkom sljedeće godine. Ovo su iznimna postignuća u vremenima gospodarske i sigurnosne krize, ali i priznanje koje će obilježiti deset godina hrvatskog članstva u Europskoj uniji”, poručila je zastupnica Glavak.

Zastupnica Glavak rekla je da je ulazak u europodručje, uz najavljeno pristupanje Schengenu, dodatna potvrda sposobnosti, ambicija i predanosti Hrvatske integracijskim procesima Europske unije.

Da bi se država pridružila europodručju, Europski parlament mora dati svoje mišljenje o preporuci Komisije koje se zatim prosljeđuje državama članicama na donošenje konačne odluke.

Zastupnica Glavak stoga je pozvala europarlamentarce da podrže Hrvatsku u namjeri da postane 20. članica europodručja. - Pozivam vas da bezrezervno podržite hrvatski ulazak u eurozonu - zaključila je eurozastupnica Glavak.