Subota, 30 Srpanj 2022 10:35

Uskok podigao optužnicu protiv bivšeg gradonačelnika Požege i saborskog zastupnika Puljašića te dvojice policajaca

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

Uskok je u četvrtak podigao optužnicu protiv bivšeg gradonačelnika Požege i HDZ-ova saborskog zastupnika Darka Puljašića te dvojice policajaca koje je navodno poticao da mu odaju podatke iz istrage u kojoj ga se sumnjičilo za namještanje natječaja, objavila je Hina i Novi list.

Ne otkrivajući identitete Uskok je u četvrtak izvijestio da su optužnicom uz Puljašića, optuženog za poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti, obuhvaćeni prvookrivljeni službenik Policijske uprave požeško-slavonske i drugookrivljeni voditelj službe zajedničkih i upravnih poslova u toj upravi.

Uskok navodi da je toj policijskoj upravi bilo povjereno provođenje izvida u povodu sumnji da su Puljašić i njegov zamjenik Mario Pilon od direktora lokalne tvrtke Komunalac Požega tražili da u postupku nabave usluga za projekte energetske obnove više stambenih zgrada pogoduje točno određenim projektantima. Na traženje Puljašića, koji je bio zainteresiran za podatke o tijeku izvida, optuženi policajci su mu prenosili podatke o izvidima i planiranom daljnjem postupanju, “iako su svi znali da je postupanje tijekom izvida tajno”.

Prvookrivljenog policajca Uskok tereti i da je, nakon što je zadužen za obavijesne razgovora s projektantima kako bi se utvrdilo jesu li se sastajali s Puljašićem i njegovim zamjenikom, tijekom razgovora i izrade službenih zabilješki postupao na način kojim se otežava utvrđivanje Puljašićeve kaznene odgovornosti.

Oba policajca su udaljena iz službe odmah nakon što su prijavljeni krajem studenoga prošle godine.

Optužnica protiv Puljašića i Pilona zbog namještanja natječaja podignuta je u rujnu prošle godine, a osječki Županijski sud potvrdio ju je u ožujku.

Optuženi su da su tijekom siječnja 2020., koristeći autoritete gradonačelnika i dogradonačelnika te predsjednika skupštine požeškog poduzeća Komunalac, zatražili od direktora poduzeća Josipa Viteza da pogoduje točno određenim izvođačima za izradu energetskih certifikata i glavnih projekata za energetsku obnovu stambenih zgrada kojima upravlja ta tvrtka. Vitez je takav zahtjev odbio te je tijekom 2020. proveo javni natječaj suprotno njihovom traženju.

Autor teksta Hina i Novi list