Petak, 09 Lipanj 2023 13:33

Štrajk zaposenih u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu organiziran i u Požegi

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

POŽEGA - U ponedjeljak, 5. lipnja 2023., u 7:00 sati, započeo je štrajk zaposlenih u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu na razini cijele Hrvatske, pa tako i u Požegi. Štrajk se organizira u svim tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu u kojima SDLSN RH (sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika) ima svoje članove, a uz članove, u štrajku mogu sudjelovati  i ostali službenici i namještenici koji mu se dobrovoljno pridruže.

 - Tražimo povećanje plaće za 400 eura i reguliranje pregovaranja za službenike i namještenike u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu.

Većini građana će zahtjev za povećanjem plaće za navedeni iznos djelovati puno, ali isti ti građani trebaju biti svjesni da je plaća službenika i namještenika u tijelima sudbene vlasti vjerojatno najniža plaća u RH. Namještenikova plaća je uglavnom  ispod zakonom propisanog iznosa minimalne plaće i kreće se oko 530 €, dok npr. upisničar/upisničarka sa radnim stažom od 30 godina ima plaću u iznosu od 650 €.

Vlada RH tijekom postupka mirenja nije predložila pravila o poslovima koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka te o tome nije postignut sporazum. Stoga članovi obavljaju samo nužne poslove koji su prijeko potrebni radi sprječavanja ugrožavanja života, zdravlja ili osobne sigurnosti pučanstva.

Nakon što smo imali priliku vidjeti štrajkove u obrazovnom sustavu, u zdravstvenom sustavu, kao i „bijeli štrajk“ sudaca, svih onih koji imaju plaće neusporedivo veće od plaća službenika i namještenika u sudovima, te kojima su zahtjevi ispunjeni od strane Vlade, neshvatljiva nam je i ponižavajuća bila odluka resornog ministarstva i Vlade RH da pred Županijskim sudom u Zagrebu zatraže izricanje privremene mjere zabrane štrajka, kao i ustrajanje na tezi da je štrajk nezakonit.

Županijski sud u Zagrebu odbio je tužbu Republike Hrvatske za zabranu štrajka, odnosno, Županijski sud u Zagrebu  presudio je da je štrajk u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu zakonit. U ministarstvu pravosuđa i uprave prezentirana nam je i odluka Vlade RH o isplati privremenog dodatka na plaću za sve službenike i namještenike u državnoj službi, po kojoj će plaće rasti od 60 do 100 €. SDLSN RH podržava najavljeno povećanje, no ono nije vezano uz naš zahtjev za povećanjem plaće za 400 €.

Ipak, na najavljeno povećanje od 100 €, korigirali smo svoj zahtjev, te je on sad 300 €.

Shodno svemu gore navedenom, štrajk SDLSN RH radi zaštite i promicanja gospodarskih i socijalnih interesa svojih članova se nastavlja do ispunjenja zahtjeva - ističe  Goran Šojat Sindikalni povjerenik Županijskog suda - Stalna služba u Požegi i Općinskog suda u Požegi.