Petak, 09 Lipanj 2023 15:04

Klub vijećnika SDP-a i Mosta traže tematsku sjednicu Gradskog vijeća - posljedice poplava u gradu Požegi

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

POŽEGA -  Ponukani posljedicama vremenskih nepogoda – obilnih kiša, praćenih tučom u posljednje  vrijeme, a pogotovo u proteklih mjesec dana, koje izazivaju velike štete na imovini naših građana, poljoprivrednih usjeva dostavljamo Vam Zahtjev za sazivanje tematske sjednice Gradskog vijeća Grada Požege, Posljedice poplava na području Požeštine i zaštita života i imovine građana,a temeljem članka 78. i 79. Poslovnika rada Gradskog vijeća Grada Požege. 

Naime, u proteklih mjesec dana brojni građani Požege i okolnih mjesta su pretrpili velike štete od poplava uzrokovanih oborinskim vodama. Sajmište je bilo po bujicama vode nakon jake kiše, 08. lipnja, jednako kao i nakon prošle jače kiše praćene tučom prije mjesec dana. Na istim mjestima se slijevala oborinska voda, o čemu se prije mjesec dana osobno uvjerio gradonačelnik Željko Glavić. No nakon intervencije gradskih vlasti i obilaska na terenu nesretnih građana, nije se napravilo ništa. Kanali su ostali neočišćeni, a tome svjedoče i bageri koji su sinoć upućeni na čišćenje kanala na Sajmištu, no ne i nakon zadnje poplave. Dokaz da se nije napravilo ništa je isti scenarij, isti slijev oborinskih voda koju silinu ne pamte stanovnici ulica Fra K. Adžića, B. J. Jelačića, K. Mislava, B. Emerika Derenčina ibrojnih drugih ulica. No kiša praćena tučom je ovaj put, na dan 8. lipnja, uzrokovala je velike bujične vode na području gotovo cijele Požege, prigradskih naselja, o čemu svjedoče brojne izjave građana i objave putem medija.

Građani moraju znati što se događa, budući se radi o posljedicama poplave od oborinskih voda koje naši sugrađani ne pamte u zadnjih 40-60 godina i s razlogom se pitaju gdje su sredstva i milijuni uloženi u Aglomeraciju Požega. Odgovor gradske vlasti i gradonačenika Željka Glavića ne može biti kako se radi o velikoj količini oborina i "klimatskim promjenama" koje živimo, jer je sustav aglomeracije rađen u proteklih nekoliko godina, a ne prije 50-60 godina.

Tražimo da sjednici budu nazočni predstavnici Tekije d.o.o, Hrvatskih voda, odgovorne institucije u provedbi Aglomeracije Požega, nadalje, radi zaštite i sigurnosti zdravlja povodom poplavljenog groblja Krista Kralja i daljnje održivosti, Komunalac d.o.o., Hrvatski zavod za javno zdravstvo, ali i zainteresirane institucije kao Državni hidrometerološki zavod, Požeško-slavonska županija, Hrvatska poljoprivredna komora.

Na navedenoj Tematskoj sjednici ćemo predložiti zaključke i preporuke, za zaštitu života i imovine građana, kako se građani ne bi strepili svakom kišom ili nepogodom koja nas čeka pogotovo u ljetnim mjesecima. Tražimo da se sjednica sazove u žurnom roku! - stoji u priopćenju koje potpisuju vijećnici Kluba SDP-a i Mosta te nezavisnog vijećnika: 

KLUB VIJEĆNIKA SDP-a

Antonio Šarić, MOST

Josip Matković, MOST

Miroslav Penava