Četvrtak, 09 Studeni 2023 08:18

Korijen afera i milijunskih krađa leži u klijentelizmu, on je temelj svih problema

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

Predsjednik Socijaldemokrata Davorko Vidović ukazao je u srijedu u Hrvatskom saboru kako klijentelizam predstavlja najozbiljniji izazov u našoj državi i društvu te je glavna prepreka za napredak Hrvatske. Istaknuo je kako su svakodnevni skandali, masovna korupcija i pljačke jasan znak kolapsa klijentelističko-partijskog modela upravljanja u kojem je Hrvatska zatočena već dulji niz godina. To je upravljačka paradigma HDZ-a koja urušava temeljno povjerenje u društvo, razara institucijei stvara osjećaj nemoći, postavljajući egzistencijalnu prijetnju koju većina građana Hrvatske osjeća.

SD DV press 7„Naša se lijepa Hrvatska desetljećima devastira - unazađuje, potkrada, iseljava, manipulira se prirodnim bogatstvima, a njen se proctor nepovratno uništava nezakonitom izgradnjom.“ - rekao je Vidović te istaknuo kako jedan od bespravnih graditelja vodi najvrjedniju Hrvatsku kompaniju HEP.

„To je eklatantni primjer kršenja zakona ove zemlje te na taj način imenovani javni dužnosnik odašilje zastrašujuću poruku kako njemu ta činjenica imalo ne smeta da i dalje obnaša tu visoku dužnost. To nije eksces, direktor Hrvatskih šuma vodi poduzeće koje pokriva 50% teritorija ova zemlje, a pravomoćno je osuđen za zloupotrebu položaja. Ovdje se radi o modelu upravljanja, o partijskom prisvajanju države i institucija. Korijen svakodnevnih afera i milijunskih krađa leži u klijentelizmu, on je u temelju svih problema.“ – izjavio je Vidović.

Vidović je naveo kako je potrebno vratiti obaveznu provjeru imovine kandidata i članova njihove obitelji, provjeru moguće kaznene, upravne i liste odgovornosti kandidata ili bilo kakva povezanost s korupcijskim aferama, odnosi s kriminalnim supkulturama, sukobi interesa. Kaže kako smo to nekada imali u zakonodavstvu i da bi to bio početak destrukcije prisvajanja ove države, no ističe kako to očito nije u interesu HDZ-a i premijera Plenkovića.

SD KG press 1  Glamuzina: Plenković bježi od odgovornosti

Zastupnica Socijaldemokrata Katica Glamuzina istaknula je kako je nakon nedavne odluke Visokog kaznenog suda u slučaju Agrokor povjerenje građana u institucije dodatno degradirano.  Ukazala je kako se DORH izborom konzultantske kuće KPMG za postupak vještačenja pokazao nekompetentnim, a činjenica da se nitko nije javio na natječaj za ravnatelja USKOK-a  samo još dodatno podupire ovo alarmantno stanje.

„U Hrvatskoj se više nitko ne želi baviti borbom protiv korupcije i kriminala, a oni koji to čine očito ne obavljaju svoj posao učinkovito. Vladajući su uspješno ušutkali sve instrumente za suzbijanje korupcije.“ – rekla je Glamuzina.

Navela je kako je nevjerojatno da se premijer nakon svega ograđuje od bilo kakve odgovornosti koju prebacuje isključivo na DORH, a upravo je njegova Vlada ta koja je predložila, odnosno postavila glavnog državnog odvjetnika.

„Vi stene odgovorni u upravljanju resursima ove zemlje! Okupirali ste sve institucije, degradirali ih, te ste kompromitirali pravno funkcioniranje države. To je dovelo do situacije u kojoj su neki građani privilegirani i iznad zakona. Izrugujete se vladavini prava, temeljnoj europskoj vrijednosti na kojoj počiva demokracija. Kome je Hrvatski sabor povjerio mandat?! Onome koji nije spreman preuzeti odgovornost?!  Onome koji se stavlja iznad zakona i iznad države?! Onome koji javno izjavljuje da može što hoće?! Ili onome čija je dionica već završena samo što to još niste shvatili.“ – zaključila je Glamuzina - stoji u propćenju Socijaldemokrata.