Četvrtak, 09 Studeni 2023 09:03

Širom otvorena vrata BiH koja ima sve alate za potrebne reformske procese

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

Nakon što je Europska komisija danas predstavila paket mjera za proširenje za 2023., u kojem je detaljno ocijenila trenutačno stanje i napredak na putu prema pristupanju Europskoj uniji u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji, Turskoj, a po prvi put i Ukrajini, Republici Moldovi i Gruziji, u Europskom parlamentu održana je rasprava na tu temu u kojoj je sudjelovala zastupnica Sunčana Glavak.

MEP Suncana Glavak„Danas predstavljeni paket proširenja šalje snažnu poruku iz Europskog parlamenta i Europske komisije. Čestitam Ukrajini, Moldovi, Gruziji, ali i Bosni i Hercegovini, svjesni činjenice kako je BiH u prosincu prošle godine tek dobila status kandidata. Pozdravljeni su reformski napori BiH koji su od tada postignuti, i tu posebno čestitam Borjani Krišto, uz punu potporu Hrvatske i hrvatske vlade i nas zastupnika koji stalno stojimo uz BiH. Današnja situacija je 'win-win', sagledajmo je tako. U potpunosti podržavam individualni pristup u pogledu politike proširenja“, rekla je eurozastupnica Sunčana Glavak.

Uvažavajući nove preporuke, BiH će moći djelovati i prije ožujka 2024., što je navedeno kao krajnji rok za postizanje potrebnog stupnja usklađenosti s kriterijima za članstvo, smatra eurozastupnica Glavak.

„Proširenje je ključna politika Europske unije i znamo koliko je zapadni Balkan bitan za EU. Na ovo gledam kao na širom otvorena vrata BiH, a dinamika proširenja i potrebnih reformi u njihovim je rukama – imaju sve alate“, poručila je zaključno europarlamentarka Glavak.

Izvješće Europske komisije posebno je usmjereno na napredak u provedbi temeljnih reformi, kao i na pružanje jasnih smjernica za predstojeće prioritete u reformama. Sada je na Vijeću da razmotriti preporuke Komisije i donese odluke o sljedećim koracima u procesu proširenja. Pristupanje jest i ostat će proces koji se temelji na zaslugama te u potpunosti ovisi o objektivnom napretku svake zemlje.