Utorak, 16 Siječanj 2024 13:46

Zakon o osobnoj asistenciji neprovediv - osobna asistencija i dalje projektna aktivnost

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

- Unatoč brojnim problemima kao što su neprovedivost zakona, nedovoljan broj sati za korisnike, zapreke kod ostvarivanja prava, ponovna vještačenja te spori i dugotrajni postupci prilikom osvarenja prava - saborska većina izglasala je Zakon o osobnoj asistenciji.

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić govoreći o Zakonu govorio je isključivo o krajnjoj brojci korisnika, ali ne i o načinu provedbe Zakona. Pri tome je za saborskom govornicom rekao i sljedeće: „Donošenjem Zakona o osobnoj asistenciji obvezujemo se i kao Vlada i kao Sabor da ćemo osigurati financiranje ove usluge trajno, da će osobe sa invaliditetom nakon što dobiju rješenje da mogu imati osobnog asistenta to imati, dakle trajno ne projektno, ne na šest mjeseci, ne na godinu dana.“ 

Martina Vlašić IljkićNažalost, upravo se na ovoj izjavi 'poskliznuo' ministar Piletić jer je praksa sasvim drugačija i na štetu korisnika. Naime, Zakon je na snazi od 1. srpnja 2023. godine,  a od 1. siječnja 2024. godine  trebalo je krenuti sustavno financiranje osobne asistencije, bez potpisivanja ugovora na određeno vrijeme priznavanja usluga. Krajem 2023. godine, kada je Ministarstvo uvidjelo da je sve ono što su zastupnici u raspravama govorili uistinu i točno, da je zakon neprovediv, napravljen je pravni presedan i unatoč važećem Zakonu i odredbama koje on propisuje, Ministarstvo je donijelo Odluku o izvanrednom finaciranju udruga, kroz daljnje projektne aktivnosti, iako Zakon to ne propisuje. 

Nemarom i nedovoljnom organizacijom sustava uvela se ponovna neizvjesnost za osobe s invaliditetom kao i njihovim asistentima. Osobni asistenti ne znaju kolika će im biti plaća jer nigdje nije propisano koliko od 11 eura plaćenog sata, pripada osobnom asistentu, a koliko pružatelju usluge. U vezi toga se Ministarstvo očitovalo tvrdnjom kako je dalo mogućnost za povećanje plaće, ali da nije u mogućnosti određivati visinu plaće. 

Umjesto da sustavno poslože prava korisnika, Ministarstvo je uvelo sustavni kaos. Unesen je ponovno nemir među osobe s invaliditetom, a vrlo izvjesno je da će se ponovno produžavati projektno financiranje jer se u dva mjeseca u ovako oslabljenom sustavu socijalne skrbi i zatrpanom Zavodu za vještačenje, neće ništa promijeniti. Osobe s invaliditetom i njihove obitelji zaslužuju puno bolje, a ministar osobno im duguje ispriku jer ih je prevario! 

Šest godina je ministrima u sustavu socijalne skrbi Vlade Andreja Plenkovića trebalo da donesu Zakon o socijalnoj skrbi, a sedam godina Zakon o osobnoj asistenciji i Zakon o inkluzivnom dodatku. Inkluzivni dodatak trebao se kao pravo administrirati u drugom sustavu, a socijalni radnici nisu smjeli postati administratori čiji je posao isključivo vezan za pisanje rješenja. 

Posao socijalnog radnika nije lagan i malo je onih koji se žele baviti svakodnevno najtežim ljudskim sudbinama. Umjesto da ih država zbog toga cijeni u sustavu i omogući im sustav u kojem mogu raditi ono za što su se obrazovali, država ih svakodnevno ponižava i na njihove probleme gleda s velikim predrasudama. U tom, nazovimo blago rečeno, nerazumijevanju, posljedice će osjetiti osobe s invaliditetom, njihove obitelji i stručni radnici. 

Svaki korisnik u sustavu socijalne skrbi ima pravo na dostupne usluge, koje su pravodobne, s obzirom na individualne potrebe, a ne na mogućnosti sustava. Niz područnih ureda Zavoda još nije niti krenulo u pisanje novih rješenja, još rješavaju prava, primjerice na osobnu invalidninu. 

Svaki korisnik koji uđe u sustav socijalne skrbi je prioritetan, što počiva od načela sustava socijalne skrbi, a ne da se korisnika promatra kroz sustav, jer nije svejedno da li će svoje pravo, ostvariti u roku mjesec, dva ili u roku 6 mjeseci.

Još 2021. godine sam upozoravala predsjednika Vlade Andreja Plenkovića putem zastupničkog pitanja na donošenje štetne reforme, bez podrške onih koji na terenu provode zakone, bez podrške struke i znanosti, i postavila pitanje tko će biti odgovoran za daljnje urušavanje sustava socijalne skrbi. Apeliramo na dosljednu primjenu zakonskih propisa, a ne izvanredne odluke kojima ministar Piletić svojevoljno uređuje sustav, čime omalovažava Hrvatski sabor. - istakla je u svom medijskom priopćenju  Martina Vlašić Iljkić, saborska zastupnica SDP-a.