Srijeda, 17 Siječanj 2024 07:53

Tko će uživati u ishodima Projekta Slavonija, Baranja i Srijem kad slavonska sela umiru

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

Saborska zastupnica Socijaldemokrata Romana Nikolić ukazala je u utorak na demografsku opustošenost i gospodarsku razorenost Slavonije te naglasila nužnost konkretnog plana revitalizacije tog područja.

Projekt Slavonija, Baranja i Srijem pokrenut je kako bi se osigurala sredstva iz europskih fondova prvenstveno za projekte na području pet slavonskih županija sa svrhom pomoći slabije razvijenim područjima, no kada se pogledaju rezultati oni su minorni. Stanovništvo i dalje napušta ove krajeve, a oni koji ostaju ne žive bolje. U isto vrijeme na održanoj sjednici Vladinog Savjeta u Đakovu mogle su se čuti marketinške poruke kako regijom „teče med i mlijeko“.

ruševine u slavonskim selima

„U većini općina koje su svrstane u skupinu najnerazvijenijih u Hrvatskoj, na vlasti je upravo HDZ. I dok se vladajući rado hvale zapošljavanjem žena, energetskom obnovom škola, ulaganjem u bolnice, domove zdravlja pitamo se tko će uživati u ishodima tih projekata kada slavonska sela umiru što dokazuje zadnji popis stanovništva.“ – ustvrdila je Nikolić.

Slavonija je doživjela najnegativniju demografsku promjenu. U pet slavonskih županija je 140 tisuća stanovnika manje nego prije 10 godina. Građani koji su ostali u Hrvatskoj sada se suočavaju s velikim poskupljenjima, kako hrane, tako i režija, nekretnina, a prosječna neto plaća niža je od nacionalnog prosjeka.

Nikolić upozorava kako već godinama gledamo kako mladi i obrazovani ljudi odlaze, te kako su uništeni gotovo svi subjekti koji su bili nekad ponos Virovitičko-podravske županije.

„Bivši PIK Virovitica rastrančiran je na najsitnije atome, drvna industrija ne postoji, TVIN Virovitica od nekad 1300 zaposlenih danas jedva ima 500-tinjak radnika, najmodernija tvornica šećera u Europi, Viro je ugašena. Čuvena ciglana OPECO nekad je zapošljavala do 200 radnika, otišla je u povijest. To je pokazatelj koliko su zaista stanovnici ove županije osjetili blagodati koje daje Projekt Slavonija.“ – rekla je Nikolić.SD Romana Nikolić press 2

Ništa bolja situacija nije ni u Osječko-baranjskoj županiji koja se suočava s odljevom stanovništva, a posebno Općina Levanjska Varoš. Kraj, inače bogat izvorima vode, no od devet sela, samo tri imaju provedenu vodovodnu mrežu, a ostalih šest ovisi o dovoženju vode cisternama.

„U 21. stoljeću stanovnici toga kraja nemaju vodu! To je donio famozni Projekt Slavonija. Rekonstrukcija dionice državne ceste D38 na potezu od Levanjske Varoši do Kondrića je u katastrofalnom stanju u dužini od 10,6 km iako se obećava od kada postoji RH. Čini se da su ova sela, od onoga što bi Projekt Slavonija, Baranja i Srijem trebao biti, udaljena svjetlosnim godinama. Vidjivo je da je krenula kampanja jer se HDZ hvali rezultatima ovog Projekta, ali negativni gospodarski, demografski i socijalni trendovi koji haraju tim područjima najbolji su pokazatelj njegove učinkovitosti.“ – izjavila je zastupnica Socijaldemokrata.

Nikolić smatra kako je Projekt Slavonija samo marketinški trik HDZ-a i paravan za bogaćenje podobnih stranačkih kadrova koji posljedično tjera ostatak stanovništva u ekonomsko izgnanstvo.

Kako bi se oživjela ova područja, Socijaldemokrati naglašavaju da je potreban konkretan plan revitalizacije naše zemlje, sela, poljoprivrede, razvijanje cjelogodišnjeg turizma u Slavoniji, unapređenje infrastrukture i dostupnosti obrazovnih i zdravstvenih resursa.

„Time bi stvorili poticajne uvjete za ostanak i razvoj zajednice i omogućili podizanje kvalitete života u ovim nerazvijenijim ruralnim područjima našim ljudima u našoj zemlji, jer oni to zaslužuju!“ – zaključila je Nikolić iz Socijaldemokrata.

Fotografije: Glas Slavonije