Četvrtak, 16 Siječanj 2014 12:30

Požega gubi na važnosti i svoju prepoznatljivost

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

PREDSJEDNIK POŽEŠKOG GRADSKOG VIJEĆA NINO SMOLČIĆ  -

POŽEGA - Svjedoci smo da Požega zadnjih godina gubi svoju prepoznatljivost kroz izmještanje državnih institucija iz Požege prvo sud, a državne tvrtke izmještaju dio poslovnih jedinica, od uprava do stručnih službi, Croatia Osiguranje, Pošta, HEP, predstavnici medija gase svoja predstavništva Večernji, HRT i sve vodi prema tome da ćemo izgubiti i županiju, a sve pod zajedničkim naslovom racionalizacije troškova – istakao je predsjednik požeškog Gradskog vijeća na održanoj tiskovnoj konferenciji za medije, te dodao - Podsjećam da se obećavalo povratak županijskog suda čim dođe do smjene vlasti, a koliko isti mogu biti tužibabe svakako ima osnove za povratak istog.
Smolčić je reagirao i na stanje na Požeškom veleučilištu. - Da debelo nije u redu govori činjenica da je u zadnjih 15 mjeseci na dužnosti već 3. predsjednik Upravnog vijeća i pokušava se sastaviti 4. uprava. Politika se uvijek miješala, ali na ovako brutalan način očigledno nikada jer da cijela Uprava podnese ostavke to je dokaz da nešto korjenito nije u redu i takav slučaj nije zabilježen. Ne želim niti pomisliti da se naše Veleučilište želi izmjestiti ili opet pod izlikom racionalizacije tobože spojiti sa nekim drugim. Nije točno da je naše Veleučilište mlado jer je isto jedno od prvih u RH i odakle pravo bilo kome nekoga prozivati za nezakonitost bez odluke Suda. To je klasičan primjer gdje javna uvreda, obmana postaje sastavni dio komuniciranja putem medija, te cilj da više puta izgovorena neistina postaje prihvatljiva. Stavlja se mrlja na ljude koji su magistri i doktori znanosti bez imalo skrupula i uvlači ih se u političke igre, a istima je cilj isključivo uspjeh te obrazovne institucije i jasno je koliki je društveni i ekonomski značaj svih studenata za Požegu – kaže Smolčić i postavlja pitanje zašto nam se ovakve stvari dešavaju i kako ih spriječiti. - Požega već godinama ima suprotan smjer političkih opcija na lokalnom i nacionalnom nivou i Požežani su platili ogromnu štetu. Nešto je to bilo kroz odlazak institucija, a veći dio kroz ne sudjelovanje u državnom proračunu upravo zbog različitost političkih opcija. Dok nam je na nacionalnom nivou bio HDZ na lokalnoj razini je bio SDP, a sada je suprotno. To čak djeluje smiješno, ali nažalost je istinito. U našem programu, a sada i prijedlogu bilo je na mudar način ublažiti te suprotnosti i dati objema stranama obvezu da rade u interesu sredine koja ih je birala, a isti prijedlog ide kroz prijedlog „Tim za potporu projektima“. Ne smije se dogoditi da saborski zastupnici koji nemaju svoju političku opciju na lokalnom nivou izbjegavaju bilo kakvu odgovornost, a upravo to se događa. Čak štoviše, zahvaljujući političkom utjecaju kandidirani projekti se guraju u stranu, potpisani ugovori poništavaju i brojne druge radnje koje nisu dobre.
Tim će biti sastavljen po ključu odgovornosti i svi će biti zaduženi za uspjeh projekata koji su definirani strateškim ciljem razvoja našega grada, te usvojeni kroz proračun i trogodišnji plan proračuna. Tim će uključivati isključivo ljude po funkcijama, dakle gradonačelnik, zamjenici, predsjednik Gradskog vijeća, pročelnici, saborski zastupnici iz Požege, članovi Vlade RH iz Požege, članovi europskog parlamenta, predsjednik gospodarske i obrtničke komore – najavljuje Smolčić te pojašnjava da
različitost političkih opcija neće imati utjecaja na ulogu pojedinaca na strateškim odrednicama razvoja kada isti tim neće biti okupljen na ideološkoj, nego isključivo programskoj osnovi. Kroz ovaj tim različitost promjena političkih opcija na dva nivoa će se znatno smanjiti i ostvarujemo model koji će sve obvezivati na definiranim ciljevima kroz strateški plan i proračun.